Početna Kultura U sredu 28. juna se otvara izložba Trajanje u Kulturnom centru Srbije...

U sredu 28. juna se otvara izložba Trajanje u Kulturnom centru Srbije u Parizu

„Dobrodošli na vrh ledenog brega”

U okviru izložbe kojoj su sami umetnici dali monumentalni naziv Trajanje, imamo priliku da u galerijskom kontekstu vidimo starije i novije radove tri reprezentativna autora sa bogate i raznovrsne strit art scene Novog Sada – jednog od tri najveća grada u Srbiji, u čijoj su se atmosferi oduvek razvijali umetnički projekti od značajnog uticaja kako na urbanu kulturu tako i na kulturnu istoriju čitavog regiona, i koji je nedavno na godinu dana poneo čak i titulu Evropske prestonice kulture. Ova trojica autora su vrlo aktivni na raznim poljima – od dizajna, preko ilustracije i muzičke produkcije pa do pedagoškog rada kako u institucionalnom okviru, tako i na neformalnom planu.

Ono što im je pak zajedničko osim prebivališta jesu kolaboracije i više decenijska istorija aktivnosti kreiranja umetnosti u javnom kontekstu – od klasičnih grafita i tagova, paste up nalepnica, preko sofisticiranog ilustrativnog strit arta do 3D modeliranja, augmented reality instalacija i skulptura, ova tri umetnika su prošli put od pionira do veterana umetnosti u javnom kontekstu, kroz konstantan dijalog sa kolegama na domaćoj i internacionalnoj sceni. Njihovi radovi svedoče o eruditskom poznavanju i inovativnom korišćenju različitih formi vizuelnog izražavanja aktuelnih u ovim disciplinama, o majstorskom vladanju tehnikama realizacije i kontinuiranom stilskom dijalogu sa globalnim istorijsko-estetskim kontekstima ovih praksi.

Da li je ovo strit art izložba ili post-strit art izložba, da li nas trajanje transformiše svojim tokom ili mi svojim delanjem transformišemo trajanje, ostaje na posetiocu da proceni, budući da je većina radova nastala baš za ovu priliku, u ateljeu, i baš za galerijski kontekst. U svakom slučaju, neosporno je da je autentični senzibilitet umetnika u oba konteksta prisutan, sledeći osnovne stilske i inspiracione momente koje autori primenjuju i u svom radu u javnom prostoru.

Projekat je finansiran od strane Ministarstva Kulture Republike Srbije, a sprovodi ga udruženje za razvoj kulture Elektrika u saradnji sa Kulturnim centrom Srbije u Parizu.

Od 28. juna do 7.jula 2023.

Izvor: Kulturni centar Srbije u Parizu