Početna Događanja Vladika humski Jovan održao predavanje na Pravoslavnom bogoslovskom institutu u Minhenu

Vladika humski Jovan održao predavanje na Pravoslavnom bogoslovskom institutu u Minhenu

Vladika humski Jovan predstavio je svoju disertaciju na Pravoslavnom bogoslovskom institutu pri Ludvig-Maksimilijan Univerzitetu u Minhenu. Na Petrovdan a po pozivu dr Konstantina Nikolakopulosa, profesora biblijske teologije na Pravoslavnom bogoslovskom institutu pri Ludvig-Maksimilijan Univerzitetu u Minhenu, u prostorijama instituta pred uvaženim auditorijumom profesora i naučnih saradnika, vladika Jovan održao je prezentaciju svoje doktorske disertacije objavljene u ediciji Texts and Studies (broj 26) pod nazivom Orthodox New Testament Textual Scholarship Antoniades, Lectionaries, and the Catholic Epistles, u izdavaštvu Gorgias Press. „Disertacija se bavi problemom tekstualnog kriticizma i priređivanja kritičkog izdanja grčkog Novog zaveta iz pravoslavne perspektive. Nakon kraćeg opšteg uvoda, svoje izlaganje vladika Jovan nastavio je prikazom istorijske pozadine nastanka Antonijadovog kritičkog izdanja. Veći i glavni deo prezentacije bio je posvećen osobenostima pomenutog izdanja, koje ga čine kako posebnim tako i značajnim poduhvatom na polju biblijske tekstualne kritike od strane pravoslavnog uma koji je svoje teološko obrazovanje usavršavao na prestižnim Univerzitetima u Nemačkoj. Kao epilog izlaganju upriličena je diskusija u tematskom okviru”, prenela je Eparhija nemačka.

Naučni kolektiv Pravoslavnog bogoslovskog instituta zahvalio se episkopu Jovanu na odzivu i održanom predavanju, ocenivši obrađenu disertaciju kao značajan doprinos u smeru priređivanja jednog novog kritičkog Novog zaveta za pravoslavne.
Pre predavanja episkop je služio svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Jovana Vladimira u Minhenu, uz sasluženje sveštenstva i vernog naroda grada Minhena. Vladika Jovan u svojoj besedi istakao je značaj dvojice velikih apostola koji su svojim životom, misijom i delom začeli, obogatili i očuvali predanje naše crkve, i omogućili nama da hodimo stazama njihovim na putu ka carstvu nebeskom.