Početna Događanja Srpska zajednica sa Azurne obale obeležila Vidovdan

Srpska zajednica sa Azurne obale obeležila Vidovdan

Srpska zajednica sa Azurne obale u Francuskoj, obeležila je nedavno po prvi put zajedno Vidovdan na manifestaciji nazvanom Vidovdanske svečanosti, uz učešće Srba iz Kana i Nice. Ovo lepo druženje imalo je simbol zajedništva, sećanja na sve stradale od Kosovskog boja pa do danas kao i pružanje podrške Srbima na Kosovu i Metohiji. Organizovano je od strane Srpske pravoslavne crkve u Nici, udruženja Balkan Azur, Srpske zajednice u Kanu, Srpsko-francuskog udruženja iz Nice i Nacionalnog udruženja veterana Francuske Petar prvi.
Obeležavanje velikog sprskog praznika počelo je liturgijom u Srpskoj pravoslavnoj u Nici, koju su zajedno služili Goran Ilić Benke iz Liona i Igor Vujisić iz Nice. Oni su održali i pomen borcima stradalim za časni krst i slobodu zlatnu. Nakon zajedničkog ručka prostorijama crkve u Nici, otputovalo se za Kan, gde je u bioskopskoj sali kulturnog centra Raim održana bogata Vidovdanska akademija. Sveštenici su govorili o značenju praznika, o stradanju srpskih junaka… Prikazan je film Ivane Hadži Popović, srpske književnice i rediteljke, Zvona Notr dama „o jednoj velikoj zemlji i jednoj maloj zemlji u kojoj je jednom sve bilo francusko”. Pročitano je i pismo rediteljke, koja ne samo da je pozdravila sve prisutne već je opisala emociju i veze Srbije i Francuske koje se ne mogu raskinuti. Sonja Vučić i sveštenik Goran Ilić Benke otpevali su par pesama sa Kosova i Metohije. Folklorno društvo iz Kana obogatilo je program Igrama iz leskovačkog kraja. Prisutni su imali priliku da čuju i recitale nekadašnje glumice Kulturnog centra u Pećincima, Dragane Tripić Kosovo polje i Na Gazimestanu.


Foto: arhiva D. Jakovljević

Mnogobrojnoj publici se obratio i predsednik udruženja Deca Jasenovca David Jakovljević iz Pariza, koji je i potpredsednik Saveza srpskih udruženja Francuske. On je ponovio ono što je već Srbima rekao, a to je, da je udruženje dobilo garanciju da će o srpskom stradanju u ND7H učiti i u francuskim školama.

U okviru predstavljanja srpsko-francuskog prijateljstva gost je bio Zoran Kostić, jedan je od potomaka srpskih junaka, koji je sahranjen na srpskom vojničkom groblju u Sen Mandrijeru, pored Tulona. Njemu se tada ukazala prilika da po prvi put u svom životu poseti grob svog pradede. Bogat štand popunjen srpskim proizvodima itekako je bio interesantan za prisutne, ako i uživanje uz muzički repertoar Daniela Trenčovskog.

Veče je takođe bilo posvećeno humanitarnoj akciji Za naše tri sa ciljem da se pomognu tri mlade žene u sakupljanju sredstava za lečenje.