Početna Škola U Karlsrueu učenici srpske škole održali manifestaciju „Igramo se, družimo i negujmo...

U Karlsrueu učenici srpske škole održali manifestaciju „Igramo se, družimo i negujmo srpski jezik”

U organizaciji Saveta roditelja Srpske dopunske škole nastavnice Slavice Stupar iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg i uz podršku generalnog konzulata Republike Srbije u Štutgartu, u Karlsrueu su nedavno održane Igre bez granica, đaka nastavnice Slavice. Pod nazivom „Igramo se, družimo i negujemo srpski jezik” okupili se učenici i roditelji iz Karlsruea, Baden-Badena, Gagenaua, Raštata, Bruhzala i Pforchajma u cilju ne samo da podrže ovu divnu manifestaciju već i da se druže, međusobno upoznaju i stvaraju nova prijateljstva.

Foto: arhiva S. Stupar
Mesecima je nastavnica Slavica Stupar pripremala ove igre, i ovaj poseban dan, koji će se dugo pamtiti i najverovatnije ponoviti i narednog leta. Oduševljenju nije bilo kraja, kao ni šalama i smehu. Pozdravljajući prisutne ona je istakla da joj je cilj ovog druženja i igara bio da se svi dobro zabave, „da se prošire poznanstva i učvrsti naša srpska zajednica. Ovim prostorom će tokom ovih igara odjekivati srpski jezik i pesma, što je posebno za sve za nas”. Ona nije krila raspoloženje da su svi bili veseli, zadovoljni, željni malo drugačijeg druženja.

Pre nego što je počelo takmičenje uz veoma interesne igre svi prisutni đaci su otpevali pesmu „Negujmo srpski jezik”. A potom su usledile igre, koje su svima bile zabavne: hokej, konobari, skači trči skači, okači veš, pazi teg, kotrljanje, brejk dens kroz obruč, uzburkano more.

Sudije, sastavljene od roditelja, su strogo vodile računa o pravilima, ali su svi uživali u dečijoj dovitljivosti, smehu, spretnosti, brzini, razmišljanju i kao i timskom radu i pričanju i razmišljanju na srpskom jeziku.

Pobedila je ekipa zelenih – škola iz Bruhsala. Manifestaciju je lično podržao i generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Dragan Dimitrijević, koji je takođe pozdravio sve prisutne, a dosta je pomogla i učiteljica Biljana Anđelković.

Pobedila je ekipa zelenih – škola iz Bruhsala. Manifestaciju je lično podržao i generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Dragan Dimitrijević, koji je takođe pozdravio sve prisutne, a dosta je pomogla i učiteljica Biljana Anđelković.

Foto: arhiva S. Stupar

Učiteljica Slavica, bila je oduševljenja samim tokom igara i dobrom zabavom i druženjem. Ona se zahvalila svima na divno provedenom danu punom igre, smeha, druženja ića i pića. „Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u realizaciji ovog druženja: pre svega hvala našoj divnoj deci zbog kojih smo bili ovde, Savetu roditelja, generalnom konzulu Dimitrijeviću, ocu Aleksandru Škoriću, koleginici Biljani Anđelković, našim vrednim roditeljima koji su radili na roštilju: Stevi, Nenadu i Bogoljubu i Milenku, logističarima: Ognjenu Kojčinoviću iz SKC, Biljani Škorić, Danijelu Tadiću, Dejanu Mićiću, Goranu Đuriću, vrednim mamama koje su pripremile posluženje, porodici Krstić za pripremu divnih koktela, roditeljima koji rade na prodaji i služenju hrane i pića, svima koji su došli ranije i učestvovali u pripremi izletišta i poligona….”
Ona je poželela svojoj deci srećan prestojeći letnji raspust uz lepo i nezaboravno druženje sa svojom rodbinom u srpskim zemljama i toplo se zahvalila i roditeljima i deci na učenju srpskog jezika i na očuvanju tradicije i jezika svoga naroda.