Početna Zanimljivosti Sećanje na Sibinjanin Janka

Sećanje na Sibinjanin Janka

Na današnji dan, 22. jula 1456. godine, veličanstvenom pobedom hrišćanskog oružja skršena je otomanska opsada Beograda. Mladi turski sultan Mehmed Osvajač, koji je tek koju godinu ranije osvojio Konstantinopolj i pokorio Romejsko carstvo, morao je da uzmakne pred odlučnim braniocima Beograda. Pobedničku vojsku predvodio je mađarski velikaš i jedan od ponajboljih vojskovođa Srednjeg veka — Janoš Hunjadi, u našem narodnom predanju poznatiji kao Sibinjanin Janko.

Visoki Stefan, idući s vojskom iz Moskovske u Srbiju, dođe u Budim na konak, i ondje Madžarska gospoda, videći ga onako visoka i lijepa, zažele imati od njega poroda, i u razgovoru zapitaju ga dali bi se u vojsci njegovoj mogao naći dobar ždrijebac da opase njihovu kobilu da bi i oni zapatili tako lijepijeh i dobrijeh konja, a on im odgovorio: „Bi, zašto ne bi?“ Kad bude uveče, oni mu pošlju lijepu djevojku da noći s njime. Kad se on stane izgovarati, kaže mu se da je on to obrekao učiniti; tako da djevojku primi i prenoći s njome, i sutradan ujutru na rastanku dade joj prsten i reče joj: Ako rodi muško, da mu nađene ime Janko, ako li rodi žensko, Janja, i pošto dijete odraste da mu da onaj prsten.

Odatle se on krene i otide u Srbiju, a djevojka poslije devet mjeseci rodi dvoje, i muško i žensko, i po njegovoj naredbi nađenu muškome ime Janko, a ženskome Janja. Pošto Janko malo poodraste i stane se s djecom igrati, gdje se skače, on odskače, gdje se rve, on obara, gdje se kamena meće, on odmeće, gdje se trči, on utječe: zato mu stanu djeca govoriti da on nema oca nego da je kopile. Kad to Janku dosadi, on jednom navali na svoju mater da mu kaže ko je njegov otac; nato mu mati dade onaj prsten, a kad on u nj zagleda i prouči šta na njemu piše, on reče: „Međer sam ja jednoga cara sin!“ I zato je poslije išao u Srbiju i bio se s Turcima kao tražeći svoju očevinu. (Vuk Stefanović, Srpski rječnik, Beč 1818)

Izvor: Muzej Vuka i Dositeja