Početna Događanja U Braziliji otvorena izložba „Nikola Tesla – Energija za budućnost“

U Braziliji otvorena izložba „Nikola Tesla – Energija za budućnost“

U okviru obeležavanja 85 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Brazila, u Planetarijumu Brazilije svečano je otvorena izložba „Nikola Tesla – Energija za budućnost”.

„U prestižnom prostoru, koji neguje i promoviše naučno-tehnološka dostignuća i kulturnu baštinu, izložbu Muzeja Nikole Tesle svečano su inaugurisali otpravnica poslova Ambasade Republike Srbije u Brazilu Jelena Blažević, sekretar za međunarodnu saradnju Federalnog distrikta Pako Brito i sekretar za nauku, tehnologiju i razvoj Gustavo Karvaljo Amaral”, prenela je Ambasada Srbije u Brazilu.

Otpravnica poslova Blažević govorila je o diplomatskim i ukupnim odnosima Srbije i Brazila, ali i o životnom delu i radu našeg čuvenog naučnika.

„Sekretar za nauku, tehnologiju i razvoj Gustavo Karvaljo Amaral istakao je značaj stvaralaštva koje je Nikola Tesla ostavio budućim pokolenjima, bez koga svet kakav danas poznajemo ne bi bio isti, te ukazao da je Federalni distrikt ponosan da može da ugosti izložbu o srpskom naučniku, ali i spremnost na buduću saradnju sa Srbijom i svim predstavnicima međunarodne zajednice u kontekstu promocije ovakvih i sličnih događaja. Sekretar za međunarodnu saradnju FD-a Pako Brito u svom govoru, između ostalog, istakao je značaj održavanja ovakvih skupova i preneo otvorenost Federalnog distrikta da pomogne svaku inicijativu koja će doprineti unapređenju međunarodne saradnje u svim njenim oblicima, a naročito upoznavanju svih naroda sa kultnim sadržajima njihovih zemalja”, dodato je saopštenju Ambasade.

Nakon izlaganja, kao proizvod saradnje Ambasade Srbije sa Univerzitetom u Braziliji, prof. sa Instituta za fiziku Kasio Laranžeras, prikazao je u praksi radni model Teslinog transformatora. Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Brazila, MIP, privrednih i akademskih krugova, diplomatskog kora, novinari, kao i predstavnici srpskog rasejanja u Braziliji.

Foto: Ambasada Srbije u Brazilu