Početna Zanimljivosti Sećanje na slikara Vladimira Veličkovića

Sećanje na slikara Vladimira Veličkovića

Vladimir Veličković, jedan od najeminentnijih srpskih slikara, koji je ostavio neizbrisiv trag u oblasti kulture i umetnosti Srbije i doprineo njenoj afirmaciji u svetskim razmerama, rođen je na današnji dan 1935. godine u Beogradu.

Bio je pripadnik grupe Medijala, koja je okupila slikare, arhitekte, filozofe oko ideje ljubavi prema umetnosti. Svoju prvu samostalnu izložbu održao je 1963. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu a nakon dobijanja nagrade za slikarstvo na Pariskom bijenalu mladih, seli se u Pariz.


Foto: Ministarstvo kulture

Za profesora na Visokoj nacionalnoj školi likovnih umetnosti u Parizu imenovan je 1983. godine, a 2005. je postao prvi Srbin  izabran za člana francuske Akademije lepih umetnosti gde je bio jedan od deset akademika odeljenja za slikarstvo sa tradicijom dužom od dva veka.

Realizovao je  više od sto samostalnih izložbi, a njegova dela  čuvaju se u brojnim javnim i privatnim kolekcijama u Srbiji, zemljama stare Jugoslavije, ali i širom sveta. O njegovom radu objavljen je veliki broj monografija i studija i snimljeno 12 dokumentarnih filmova.

Nosilac je ordena Legije časti (reda viteza) i najvišeg francuskog priznanja u oblasti kulture i umetnosti „Commandeur dans l’ordre des arts et des lettres”.

Decenijama je živeo i radio u Fracuskoj, ali to ga nije omelo da učini mnogo za mlade kolege iz svoje zemlje, osnovanjem fonda za crtež Vladimir Veličković, kojim se nagrađuju mladi umetnici Srbije.

Izvor: Ministarstvo kulture