Početna Događanja Na Malti se realizuje projekat „Most uspešnih žena Srbije i Malte”

Na Malti se realizuje projekat „Most uspešnih žena Srbije i Malte”

U organizaciji Srpskog obrazovnog-kulturnog centra Sv. Jelena Anžujska sa Malte, Međunarodnog kluba poslovnih žena e-IBWC Malta kao i dela Udruženja poslovnih žena Srbije na Malti su održane dve radionice u okviru projekta „Most uspešnih žena Srbije i Malte”. Kako je nagalasila Olivera Vasić Brčerević cilj ovog projekta je da se ojačaju veze između Malte i srpske matice, kao i da ohrabrive žene, koje se koje samopouzdanjem i trudom izdvajaju na poslovnoj sceni, a svojim sposobnostima dokazuju da su spremne da ove veze realizuju. Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu prepoznala je da ovaj projekat svojim kvalitetom doprinosi očuvanju i jačanju veza matične države i dijaspore i podržala njegovu realizaciju.

„Projekat je koncipiran tako da učesnicama putem onlajn radionica pruži znanje iz oblasti poslovnih alata, čije je stručno upravljanje predato u ruke dr Tatjani Mamula Nikolić i iz oblasti digitalnog marketinga koje vodi Marija Maksimović. Osim edukativnog karaktera, polaznice dobijaju mogućnost da se upoznaju sa uspešnim preduzetnicama iz Srbije kroz deo projekta „Ženski poslovni razgovori” koji je započela Malina Stanojević, predsednica udruženja „Sačuvajmo selo” i dobitnica prestižne nagrade „Cvet uspeha za ženu zmaja”.

Radionica Digitalnog Marketinga, projekta „Most uspešnih žena Srbije i Malte” bila je u znaku izuzetno pozitivnog prijema svih posvećenih polaznica. Zahvaljujući moderatorki Mariji Maksimović, stručnjaku za digitalni marketing, učesnice su imale priliku da se upoznaju sa najnovijim trendovima, alatima i tehnikama, stvarajući temelj za unapređenje svojih marketinških strategija.

Pre početka radionice, vrlo inspirativnim rečima, polaznice je pozdravio otpravnik poslova Kancelarije Ambasade Republike Srbije na Malti, Boško Šukić, koji je naglasio da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo što su svi zajedno ovde. „Drago mi je da smo se okupili oko ovog projekta „Most uspešnih žena Srbije i Malte“. Republika Srbija ohrabruje žensko preduzetništvo i od strane Privredne komore Srbije 2023. godina je najavljena kao godina ženskog preduzetništva. Kancelarija Ambasade Republike Srbije od svog otvaranja predano učestvuje u svim aktivnostima srpske zajednice na Malti i pruža podršku u ostvarivanju svih, pa i ovog projekta. Cilj ovog projekta je da se osnaži, motiviše i stvori jaka poslovna mreža naših žena, preduzetnica sa Malte, i da se jače poveže sa privrednom saradnjom Srbije. Važno je iskoristiti kapacitete kroz obostranu promociju“, naglasio je Boško Šukić. Po njegovim rečima, prisustvo žena u poslovnom svetu, nije više ograničeno polnom pripadnošću, već sposobnošću da doprinesu i inoviraju: „U biznisu nije važan pol, već sposobnost, znanje, stručnost, vizija, komunikativnost, pozitivan stav, dobra energija i posebno sposobnost razumevanja drugih što žene čini boljim poslodavcima i kreatorima radnih mesta. Obaveza žena da rade u trouglu deca-kuća-posao razvija kod njih odgovornost, doslednost i efikasnost, a sve su to osobine koje su neophodne za uspešno poslovanje. Vi, žene, unosite posvećenost i integritet u poslovanje i mislim da je vaša prisutnost izuzetno bitna u rastu i razvoju svake zemlje. Želim vam uspešnu realizaciju projekta“ uputio je gospodin Šukić reči podrške i ohrabrenja polaznicama”.

„Njegove reči su dobar podsetnik na važnost zajedništva i podrške među ženama u poslovnom svetu. Kroz iskustva i veštine koje nose sa sobom, žene grade bolju budućnost za sebe i društvo oko sebe. Projekat „Most uspešnih žena Srbije i Malte” je samo jedan korak ka većim uspesima i ostvarenju ciljeva, a za svaku polaznicu ovo je motivacija i dobra platforma da napravi razliku u svom poslovnom okruženju”, dodala je Olivera Vasić-Brčerević.

Odluka da se Digitalni marketing uvrsti kao deo programa za serijal radionica pokazao se kao odličan izbor, jer je prva radionica propraćena sa izuzetnim interesovanjem i pozitivnim komentarima svih polaznica. Tokom intenzivnog programa, učesnice su imale priliku da se upoznaju sa prednostima koje nudi digitalni u odnosu na tradicionalni pristup marketingu, šta je 7P marketing mix, koji su njegovi elementi i kako ih koristiti. Sledeće radionice iz ovog serijala, uz pomoć zadataka koje će raditi samostalno, omogućiće učesnicama projekta da unaprede svoje marketinške strategije.

Poslednjih desetak minuta radionice Marija Maksimović je podstakla diskusiju i polaznice su to vreme iskoristile da iskažu svoje pojedinačne potrebe i interesovanja u polju digitalnog marketinga.

U zaključku, koji najbolje opisuje izjava Marine Stevančević, vlasnice agencije Maltatours/Leona Travel i članice Međunarodnog klubaposlovnih žena e-IBWC Malta, kao dela Udruženja poslovnih žena Srbije, istaknut je značaj edukacije kroz dobro osmišljen projekat: „Prezentacije organizovane u okviru projekta su zaista zanimljive i edukativne. Tokom nekih ranijih edukacija sam se srela sa pojmovima vezanim za digitalni marketing, ali čuti sve na svom jeziku uz entuzijazam divnih predavača je bilo baš zadovoljavajuće. Obzirom da živimo u eri digitalizacije gde i na red za usluge čekamo nakon što uzmemo broj iz aparata, vrlo je bitno biti upoznat i informisan. Cilj digitalnog marketinga je da promoviše proizvode i razne usluge i svaka od polaznica će sigurno razumeti benefite. Bitno je da želimo da učimo i upijamo znanje konstantno i naravno smišljamo nove ideje. Dr Tatjana Mamula Nikolić nas je perfektno uvela u svet biznis alata, dok nas je mlada i veoma dobro informisana Marija Maksimović uputila u načine kako da implementiramo digitalni marketing u naš biznis. Danas kada svaki školarac može da napravi jednostavnu prezentaciju vrlo je bitno da idemo u korak sa trendovima i novim tehnologijama. Uspeva onaj ko je u pravo vreme na pravom mestu, a naši potencijalni klijenti su uglavnom onlajn, tako da smo na pravom putu da naučimo kako da dođemo do njih kroz digitalni marketing koji ne samo da je savremeno sredstvo komunikacije već i u budućnosti verovatno jedini koji daje značajne rezultate u poslovanju”.