Početna Informacije Gradi se Muzej posvećen vladiki Nikolaju

Gradi se Muzej posvećen vladiki Nikolaju

U selu Lelić, rodnom mestu vladike Nikolaja i u manastiru Lelić gde počiva, u porti, su u toku radovi na izgradnji Doma/Muzeja posvećenog Svetom Vladiki Nikolaju Velimiroviću. Pored stalne postavke Dom/ Muzej će imati i biblioteku dela vladike Nikolaja, kao i svih onih dela kojima su se bavili i još uvek se bave i izučavaju njegove misli i njegovo učenje. Ova građevina posvećena vladiki Nikolaju se gradi po projektu arhitekte Vladislava Lalickog. Objekat će imati više hiljadu kvadrata, stalnu postavku o Nikolaju, biblioteku i salu za izložbe, u  kojoj će moći da se održavaju i mani simpozijumi, predavanja i tribine. Blagoslov za ovu gradnju dao je vladika valjevski Isaije.

Žitija svetaca i arhivska građa o životu vladike Nikolaja uglavnom se čuva u manastirima, ali objekat ovog tipa posvećen svecu u Srbiji gotovo da ne postoji. „Vladika Nikolaj je da kažemo noviji svetitelj i njegova zaostavština postoji pa je samim tim lakše i prirediti muzejsku postavku. U Leliću postoji i rodna kuća Vladike Nikolaja i ona je obnovljena, postoje još neki manji radovi koje treba izvesti , ali vrlo brzo i ona će imati postavku iz tog vremena. Kuća je autentična građevina iz 1856. godine. Tu se odgajio Nikolaj i Vladika Jovan Velimirović. On nije rođen u toj kući , ali je tu odgajen inače je rođen u kući gde je sada nova crkva. Na temeljima te kuće je nova crkva i po predanju on je jedino dete koje je rođeno u toj kući, svi su rođeni u ovoj koju smo sada obnovili. Imanje gde je njegova kuća u kojoj je rođen i nije bilo vlasništvo manastira , ali su njegovi srodnici dali imanje da se tu podigne crkva. Crkva je sagrađena 2005-2006. godine”, ispričao je za medijski portal Valjevska iskra iguman manastira Lelić, Georgije.

Po njegovim rečima svi posetioci imaće priliku da posete različite sadržaje , ali da pre svega nauče o životu Svetog vladike Nikolaja. „To je pre svega Dom vladike Nikolaja, radni je naziv da tako kažemo Muzej. Tu će biti njegove lične stvari, priznanja koja je dobijao za života. Ali kada je u pitanju biblioteka ona će sadržati ne samo njegove radove iz raznih perioda njegovog života već i radova brojnih drugih značajnih ljudi, akademika, doktora nauka koji su proučavali njegove radove i njegovu misao i o tome pisali recimo doktorske disertacije. Evo nedavno je odbranjena jedna doktorska disertacija na Fakultetu političnih nauka na temu njegove misije u Prvom svetskom ratu. Njegova beseda u Londonu 1916. Nekoliko puta je bio u Londonu i učinio je da se veliki broj dobrovoljaca odazvao. Veliki deo života proveo je u Americi i Engleskoj i ima više njegovih beseda. Došli smo do njih. Poznat je njegov govor u Kanterberijskoj katedrali jer je on jedini svešteno monah sa ovih prostora kojem je bilo dozvoljeno da govori u sedištu anglikanskog episkopa. Oni su 2016. godine obeležili tu Nikolajevu posetu i bio je pozvan patrijarh naš na tu svečanost. On je imao veliki uticaj u tom vremenu na sled istorijskih događaja”, dodao je iguman Georgije.

Inače, u Valjevu je prošle godine održan prvi simpozijum o Nikolaju i kako iguman najavljuje biće održan i ove godine. Nikolajeve misli proučavaju i oni koji ih ne čitaju sa aspekta religije. Njegova dela prevođena su na razne svetske jezike. „To je normalno jer je Vladika osim što je doktorirao teologiju u Bernu, odmah potom u Ženevi odbranio i doktorsku disertaciju iz filozofije. Mnogo ljudi čita njegova dela i to ne samo sa ovih prostora. Njegove misli potka su za naša bogosluženja”, navodi iguman.

Svako ko želi da donira sredstva za izgradnju pomenutog Muzeja može to učini na:

Primalac: SPC manastir Svetog oca Nikolaja Lelić

Broj žiro računa: 160-377006-78