Početna Informacije U Mađarskoj raspisan konkurs za podršku nevladinim organizacijama nacionalnih zajednica

U Mađarskoj raspisan konkurs za podršku nevladinim organizacijama nacionalnih zajednica

Vlada Mađarske obezbediće 450 miliona forinti u 2024. godini za podršku aktivnostima nevladinih organizacija nacionalnih zajednica, najavio je državni sekretar Mikloš Šoltes. Prijave se, kako je rekao, mogu predati do 28. septembra ove godine, prenele su Srpske nedeljne novine.

Na internet stranici mađarske Vlade navedeno je da je Šoltes na ceremoniji primopredaje Visoke stručne škole „Kolegijum Kroatikum” u Pečuju, koja je izgrađena uz podršku Vlade, rekao da planirana sredstva služe i za održavanje tradicije pripadnika narodnosti, očuvanje maternjeg jezika i ostvarivanje njihovih kulturnih potreba.

On je istakao da vlada takođe obezbeđuje značajan iznos sredstava za kupovinu muzičkih instrumenata i odeće za izvođače. Za ovu namenu je na raspolaganju četrdeset miliona forinti.

U protekloj deceniji je, kako je rekao, realizovano više od 4.100 uspešnih tendera i da je kroz njih je mađarska Vlada mogla da podrži aktivnosti nacionalnih zajednica na svojoj teritoriji sa 4,1 milijardu forinti.

„Vlada svesrdno podržava ciljeve pripadnika narodnosti, jer takve investicije ne služe samo njima, već i čitavim naseljima“, rekao je Mikloš Šoltes i dodao da će, pored ostalog, biti obnovljeni dotrajali objekti, a koji će se ubuduće koristiti u društvene svrhe.

Izvor: Srpske nedeljne novine