Početna Kultura Poetski karavana Miodraga Jakšića i Dmitrija Buragoa u 26 gradova i u...

Poetski karavana Miodraga Jakšića i Dmitrija Buragoa u 26 gradova i u 18 država

Danas, u ponedeljak 4. septembra u 18 sati, nastupom kod spomenika Aristotelu, u centru Soluna, pesnici Miodrag Jakšić iz Beograda i Dmitri Burago iz Kijeva, započinju „Poetski karavan”, jedinstveni program, tokom kojeg će govoriti poeziju u 26 gradova i 18 država.

Veliki filozof i naučnik Aristotel je tvorac Poetike prvog eseja o poeziji i svoje poetsko putovanje, ova dva pesnika su upravo zbog toga izabrala da započnu nastupom izpred velikog spomenika ovom slavnom velikanu u Solunu.

Nakon Soluna, pesnici će nastupati u Sofiji (Bugarska), Nišu (Srbija), Brčkom (Bosna i Hercegovina), Mariboru (Slovenija), Puli (Hrvatska), Đenovi i San Remu (Italija) i Monte Karlu u Monaku. Tokom Poetskog karavana, Jakšić i Burago nastupiće i u španskim gradovima Barselona, Valensija, Alikante, Granada, Sevilja i Madrid, zatim u Lisabonu (Portugalija), u Andori, Lionu (Francuska), u Soloturnu (Švajcarska), Minhenu (Nemačka) u austrijskim gradovima Braunau i Beč, češkim gradovima Prag i Brno, kao i slovačkoj prestonici Bratislavi i mađarskom glavnom gradu Budimpešti, te u Krčedinu i Beogradu.

Pored nastupa u bibliotekama, kulturnim centrima i izdavačkim kućama, pesnici će se setiti velikih evropskih književnika i govoriće poeziju u rodnim kućama Ivana Vazova u Sofiji, Fernanda Pisoa u Lisabonu, Federika Garsija Lorke u Granadi, Antoan De Sent Egziperija u Lionu, Franca Kafke u Pragu, Milana Kundere u Brnu…

Tokom trajanja „Poetskog karavana” u svim državama i gradovima, dvojici pesnika će se priključivati lokalni poetski stvaraoci, govoreći svoje stihove na matičnim jezicima, govoreći Jezikom poezije.

Nastupe pesnika Jakšića i Buraga, koji recituju pod sloganom „Poezija bez granica“, poklonoci poezije će moći pratiti preko društvenih mreža i profila Poetic Caravan, na Fejsbuku i Instagramu.

Završni nastup u okviru „Poetskog karavana” planiran je 25. septembra 2023. godine u 18 sati, u Beogradu, kod spomenika Beogradskom čitaču u Čuburskom parku.

Miodrag Jakšić (1969) je beogradski pisac, rukovodilac Umetničke grupe i izdavačke kuće „Arte“, autor više od 20 poetskih knjiga za koje je nagrađivan u zemlji i svetu. Aktuelna je njegova dvojezična englesko-srpska knjiga pesama „ Hold on to the Sun – Drži se sunca“.

Dmitri Burago (1968) je kijevski pisac, autor devet poetskih zbirki, urednik tri poetska i filološka časopisa i vlasnik izdavačke kuće, radi kao predavač na Kijevskom pedagoškom univerziteu predajući svetsku književnost.