Početna Vesti Neophodno je da srpski jezik što pre postane zvanično samostalan i priznat...

Neophodno je da srpski jezik što pre postane zvanično samostalan i priznat jezik u Austriji

Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), Aleksandar Stanković, je povodom Međunarodnog dana pismenosti ukazao na neophodno i što hitnije rešavanje statusa srpskog jezika u Austriji koji je i dalje zvanično deo veštačke tvorevine, takozvanog BHS jezika (bosanski/srpski/hrvatski).

„Međunarodni dan pismenosti je odlična prilika da ukažemo na značaj potrebe da srpski jezik postane i zvanično priznat jezik u Austriji po principu reciprociteta, s obzirom da se u školama u Srbiji uče brojni drugi strani jezici kao izborni predmeti, kao i putem bilateralnih sporazuma između Austrije i Srbije. Austrijske institucije ne prepoznaju srpski jezik kao jedan, samostalni jezik, već ga one svrstavaju u BHS jezik koji se vodi kao jedini zvanični jezik za ljude koji govore srpski”, istakao je Stanković i dodao da je „neophodno je da srpski jezik što pre postane samostalan, ali i da postane izborni jezik u školama, tako da svako, ko želi da uči srpski jezik, može i u okviru redovne nastave to da učini, a ne samo kroz dopunske časove van školskog sistema. To možemo učiniti delovanjem u dva pravca: potrebno je da se, mi koji smo ovde u Austriji, aktivno zalažemo za to, ali, sa druge strane, u tome nam država Srbija može mnogo pomoći. Pre svega, da se kroz diplomatske napore zalaže za status srpskog jezika u Austriji, i drugo, da daje na raspolaganje literaturu i stručni kadar kako bi takav način učenja srpskog jezika mogao da se realizuje”,  naglasio je Aleksanar Stanković, predsednik ASSF.

Ideja o obeležavanju Međunarodnog dana pismenosti pojavila se u septembru 1965. godine u Teheranu, na Svetskoj konferenciji ministara obrazovanja na temu iskorenjivanja nepismenosti. Kao dan obeležavanja izabran je 8. septembar, a UNESCO je obeležavanje počeo 1966. godine. Međunarodni dan pismenosti (engl. International Literacy Day) UNESCO-ova je inicijativa. Cilj je da se svake godine međunarodna zajednica podseti na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnom nivou, odnosno da se upozori na problem nepismenosti, koji još postoji u većem delu sveta.

O ASSF

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) osnovan je 2020. godine i okuplja 25 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija Saveza je da razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno- umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara.