Početna Kultura Predstava „Duh je naša domovina” biće izvedena 30.09. u Budimpešti

Predstava „Duh je naša domovina” biće izvedena 30.09. u Budimpešti

„Duh je naša domovina” nova je predstava u ovoj sezoni Srpkog pozorišta u Mađarskoj u režiji Marije Barna-Lipovski. Predstava je rađena po životu i literaturi Danila Kiša i biće izvedena 30. septembra. U predstavi igraju Alisa Lacko i Tibor Kakonji sa legendarnim umetnikom harmonike Davidom Jengibarianom.

„Pored toga što je jedinstven i originalan pisac svetske književnosti koji je pisao na srpskom jeziku, Danilo Kiš predstavlja i jednu, sopstvenim rečima „etnografsku retkost”, sa biografijom koja je neretko uzdbudljiva koliko i biografije junaka njegovih „grobnica”.
Sin kćeri iz ugledne crnogorske porodice i mađarizovanog Jevrejina rođen je u Subotici; strašni točak istorije njegovo detinjstvo preko Novog Sada prebacuje u mađarski provincijalni gradić, te on mađarski uči tek kao dečak. Ali točak istorije ne staje, te Kišova mladost protiče na Cetinju u Crnoj Gori, kada, prema sopstvenom svedočenju, „ponovo uči maternji jezik”; studentski dane provodi u Beogradu, a zrele godine u dobrovoljnom egzilu u Parizu, gde ga nalazi i preuranjena smrt. Jevrejin pokršten u pravoslavnoj crkvi silom prilika, ali sahranjen po pravoslavnom obredu po sopstvenoj želji, koji je kao mali u mađarskoj slušao i učio katolički katehizis”, istaknuto je u Srpskom pozorištu u Mađarskoj.

Dr um. Marija Barna-Lipovski (Beograd, 1989) je pozorišni reditelj. Pored umetničke produkcije, bavi se i radom sa mladima i teorijom pozorišta i izvođaštva.
Završila je osnovne i master studije pozorišne i radio režije na Fakultetu dramskih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. U okviru master studija pozorišne režije usavršavala se na „Ernst Busch Hochschule f. Schauspielkunst” u Berlinu, kao nosilac DAAD stipendije za umetnike i na „L’Ecole du Théâtre national de Strasbourg” u Strazburgu. Godine 2022. uspešno je odbranila doktorski umetnički rad na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Duh je naša domovina je na neki način nastavak Emigranata – stvarnost i fikcija života nas večitih stranaca koji živimo u nekoliko jezika, nekoliko gradova, nekoliko kultura – dakle nigde. Ja volim da radim stvari prvi put. Zato je ovo moja prva predstava u Mađarskoj; prva predstava delimično na mađarskom jeziku (iako ne i prva višejezična predstava); prva kompletna dramatizacija proznog teksta; prva saradnja sa Srpskim pozorištem u Mađarskoj, ali ne i poslednja; prva saradnja sa fenomenalnim Alisa Lackom i Tiborom Kakonji i Davidom Jengibarianom, ali ne i poslednja”, deo je posta koji je zapisala rediteljka Marija Barna-Lipovski.