Početna Vesti Radio Krug slavi 5. rođendan

Radio Krug slavi 5. rođendan

Danas se navršava pet godina postojanja Radio Kruga, srpkog radija iz Araua u Švajcarskoj, koji se emituje u švajcarskoj medijskoj kući Kanal K. A sve je počelo 16. septembra 2018. godine, kada su iz čistog entuzijazma, a posle puno godina svog rada, novinarke Violeta Aleksić i Tanja Radojević odlučile da pokrenu svoju priču u etru i nazovu je Radio Krug. Medijska kuća Kanal K, koja traje 35 godina prepoznala je i podržala ideju, a kolege iz novinarskog esnafa su se pridružile timu, pa je „okrugli” radio dobio pojačanje.

Sadašnji tim Radija Krug čine Violeta Aleksić, Tanja Radojević, Jovan Arsenijević, Miroslav Dinić, Dejan Grujić i Ljiljana Crnić. Emisije su nedeljom, utorkom i petkom od 19 do 20 časova. Ova složna ekipa kreativnom razmenom gradi mostove umetničkog sveta i organizuje kulturne događaje u Švajcarskoj.

Mnogi književnici, profesori, muzičari, glumci i novinari su bili gosti ovakvih okupljanja. Takođe su podržali i sarađivali sa mnogim kulturnim društvima. Njihov veliki uzor je, kažu, RTS i Radio Beograd sa kojima sarađuju od samog početka. Violeta i Tanja se slažu da je posao kojim se bave divan, ali i veoma odgovoran i da su na polju kulture uradili mnogo. Predstavili su javnosti puno umetnika, književnika i kulturnih poslenika, a tim pravcem će se kretati i ubuduće.

Tanja Radojević i Violeta Aleksić
Foto: arhiva V. Aleksić

Redakcija Radio Kruga kreativnom razmenom umetničkih grupa gradi mostove umetničkog sveta. I ne samo to, pored emisija u etru, Radio Krug organizuje i kulturne događaje, pa je pored Kanala K njihova druga kuća i Folkshaus u Cirihu, koja je istorijsko mesto kulture u Švajcarskoj. Ni u vreme korone nisu odustali, pa su pokrenuli i podkast Krugovanje u kojem se govorilo o zanimljivim ljudima koji žive u dalekom svetu.

Radio Krug se već godinu dana sluša i u Makedoniji u sklopu programa mladog Radija Most, a sarađuju i sa kućom Info Sokolac, kao i sa Promotivom iz Minhena. Imali su veliku podršku Zorana Modlija, koji je ostao upamćen kao jedan od najboljih voditelja radija na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogo je urađeno za ovo kratko vreme, vođeni su razgovori sa mnogim poznatim književnicima, profesorima, pesnicima, muzičarima, novinarima, glumcima, predstavnicima kulturnim društava, sa mladim budućim umetnicima… stvorena su prijateljstva za ceo život.

Slogan ovoga radija „Iz kruga, o krugu, u krug” neka se vrti doveka. Redakcija medijskoj portala Rasejanje.info želi srećan rođendan uz puno dobrih gostiju, ideja, muzike i zdravlja svih kolega u radio Krugu.

Redakcija Radio Kruga