Početna Događanja Srbi u Austriji u Klagenfurtu obeležili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne...

Srbi u Austriji u Klagenfurtu obeležili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) svečanom akademijom u Klagenfurtu obeležio je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u prisustvu velikog broja sunarodnika. Nakon podizanja srpske zastave uz intoniranje himne, počasne zvanice obratile su se prisutnima, a posle toga usledio je i bogat kulturno-umetnički program. Svečanosti je prisustvovao Žarko Obradović ambasador Republike Srbije pri OEBS i organizacijama pri UN u Beču, i generalna konzulka Republike Srbije u Republici Austriji, Vera Vukićević, šef predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović, preneo je ASSF.

masterslider id=“610″]
Foto: Austrisjki savez srpskog folklora

„Ovaj praznik je važan dan za sve Srpkinje i Srbe kako u Austriji, tako i u celom svetu. Zahvaljujemo se KUD Zavičaj iz Klagenfurta, koji su nas podržali u organizaciji svečane akademije i svim Srpkinjama i Srbima širom sveta koji svečano obeležavaju ovaj dan.  U vekovima i godinama stranih vladavina, srpski narod je uspeo da sačuva srpski jezik, običaje, kulturu i tradiciju i upravo je ovaj praznik svih Srpkinja i Srba dokaz da je borba za očuvanje identiteta bila uspešna. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je dan posvećen našim precima koji su se borili da očuvaju naše korene i podseća nas ko smo, kome narodu pripadamo i odakle smo”, istakao je predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora Aleksandar Stanković, dodavši da zbog toga Srbi u rasejanju imaju posebnu obavezu da očuvaju srpski identitet, da neguju srpski jezik, srpsku tradiciju i kulturu, što u okviru osnovnih aktivnosti ASSF se i čini.

O ASSF

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) osnovan je 2020. godine i okuplja 26 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija Saveza je da razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno- umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara.