Početna Zanimljivosti Sećanje na Jelenu Genčić – rukometašicu, teniserku, teniskog trenera i rediteljku

Sećanje na Jelenu Genčić – rukometašicu, teniserku, teniskog trenera i rediteljku

Jelena Genčić je bila jugoslovenska i srpska rukometašica, teniserka, teniski trener i rediteljka. Rođena je 9. oktobra 1936. u Beogradu.

Istovremeno se bavila i tenisom i rukometom. U to vreme igrao se veliki rukomet do 1958, a mali rukomet (danas samo rukomet) bio je još u povoju, a aktivno se igrao od 1953. Obično je bila golman igrajući zajedno sa muškarcima u školi i na ulici. Njenu hrabru igru na golu su zapazili stručnjaci i pozvali su je u Crvenu zvezdu. Ubrzo je postala nezamenljiva, pa su je pozvali u reprezentaciju gde je jedno vreme bila i kapiten. Reprezentacija Jugoslavije u velikom rukometu (žene) u kojoj je bila i Jelena Genčić učestvovala je (jedini put) na Svetskom prvenstvu u velikom rukometu 1958. u Nemačkoj i zauzela 5 mesto. Te godine gasio se veliki rukomet, a sve više se afirmisao mali. Prvo SP u malom rukometu organizovano je 1957, u Beogradu na Tašmajdanu, gde je reprezentacija opet sa Genčićevom na golu osvojila bronzanu medalju. Posle toga posvetila se samo tenisu. Interesantno je da je Jelena istovremeno igrala rukomet u Crvenoj zvezdi, a tenis u Partizanu.

Za TK Partizan igrala je od 1954. do 1976. i na domaćoj sceni bila je 20 puta prvakinja Jugoslavije: 2 puta pojedinačno (1958 i 1964), 6 puta u ženskim parovima i 12 puta u mešovitim parovima, (sa raznim partnerima) dok je 11 puta bila druga.

Jelena Genčić je završila istoriju umetnosti, bavila se fotografijom i radila je ceo radni vek u školskom i kulturnom programu RTB, kao urednik i režiser programa.

Posle povlačenja iz sporta sredinom sedamdesetih godina 20. veka počela je karijeru kao teniski trener, gde je imala dosta uspeha u otkrivanju i podučavanju budućih velikih šampiona Monike Seleš i Gorana Ivaniševića i Novaka Đokovića.

Rođena je kao jedna od sedmoro dece. Otac Jovan Genčić je iz ugledne srpske porodice, a majka Hermina poreklom Austrijanka. Njen deda Lazar Genčić studirao je medicinu u Beču, pre povratka u Srbiju i postao prvi hirurg u zemlji, a baba po ocu Ana Pačić bila je praunuka Tome Vučića-Perišića. Posle izbijanja Prvog svetskog rata, uzeo je aktivnu ulogu u srpskoj vojsci, preživeo je iscrpljujući konflikt sa činom pukovnika. Brat njenog dede je Đorđe Genčić koji je obavljao funkciju ministra unutrašnjih poslova u vladi Nikole Pašića.

Preminula je 1. juna 2013. u 77. godini i sahranjena 5. juna u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: FB Rojalistički klub