Početna Događanja U Švajcarskoj promovisan zbornik Zaveštaja 2023

U Švajcarskoj promovisan zbornik Zaveštaja 2023

Članovi Udruženja srpskih pisaca Švajcarske održali su promociju svog zbornika  Zaveštanje 2023.  Tradicionalno u hotelu „Oksen” u mestu Nidercvilu, oni su uz svoje članove i goste iz Republike Srpske i pesnike udruženja Zdravo Đekić iz Vajblingena kraj Štutgarta govorili svoje divne stihove, družili se i svi zajedno uživali na lepom srpskom jezikom. Svi su dočekani po tradicionalnom srpskom običaju uz divnu pogaču koju je i ovoga puta pripremila vredna članica udruženja Snežana Milanović, kao i uz so i rakiju.

„Naš susret je protekao uz stihove pisane dušom i čežnjom za rodnom grudom, prepletene zlatastim nitima sutona uz zvuke gitare i pesmu. Tako smo ostali do kasno u noć. Srebrnim nitima mesečevog sjaja kitili smo razasuto lišće na stazi prolaznosti, stazi koja vodi u novo jutro u novi dan, nove pobede i zelju da se još dugo dugo družimo u zdravlju i veselju”, istakla je Snežana Milanović.

„Goste smo zdravicom dočekali, hlebom solju i domaćom rakijom, moleći svevišnjeg da nam podari snage da istrajemo i nastavimo započeto, a to je očuvanje ćiriličnog pisma i očuvanje našeg identiteta na prostorima van domovine. Da buduća pokolenja znaju ko smo i dokle dosežu koreni našeg postojanja. Ova knjiga će sigurno biti putokaz budućim generacijama koje dolaze, da čuvaju svoju grudu zemlje kao oči u glavi ma gde bili – i ne smeju zaboraviti krsnu slavu i sve ono što nam je sveto i što smo poneli sa kućnog praga. Da se ne bi oparali i nestali kao narod”, dodala je Snežana.


Foto: arhiva USP Švajcarske

Ona je iznela i podatak Nacionalne biblioteke u Bernu. „Mi smo kao manjina po broju objavljenih knjiga na maternjem jeziku najbrojniji što znači da smo na dobrom putu da sačuvamo ono sto nam je najsvetlije, a to je naše pismo jedinstveno u svetu”.

Promocija 19.-og po redu zbornika Zaveštanja će ostati upamćena po divnom druženju i dogovoru u realizaciji narednih promocija. I ove godine će članovi Udruženja srpskih pisaca Švajcarske imati štand na Beogradskom sajmu i na njemu će zajedno članovima udruženja Zdravko Đekić iz Vajblingena održati promociju. Promocije će takođe biti u Modriči, Zemunu, Leskovcu i Beogradu. Potom u Cirihu, pa u ostalim gradovima Švajcarske. „Dođite i budite deo jedne nezaboravne večeri, pridružite nam se i postanite deo nečeg što se dugo pamti, nečeg jedinstvenog i posebnog a to je promocija baš ovog zbornika. Do nekog novog susreta…”, poručili su članovi Udruženja srpskih pesnika iz Švajcarske.

Moderator večeri na kome je promovisan zbornik Zaveštanja 2023 bila je Snežana Milanović, dok je Dragan Mihailović upotpunio veče pesmom uz zvuke gitare.


Foto: arhiva USP Švajcarske