Početna Kultura Gosti Prosvjetine tribine dr Zoran Avramović i Živorad Ajačić 

Gosti Prosvjetine tribine dr Zoran Avramović i Živorad Ajačić 

U subotu 14. oktobra Prosvjeta iz Austrija organizuje novu tribinu u okviru „Susreta i razgovora” od 19-21 čas u Sabornom hramu Sv. Sve u Beču. Na temu „Rodoljublje ili samoporicanje – očuvanje duhovnosti ili nestajanje” će govoriti prof. dr Zoran Avramović i Živorad Ajdačić koji će ujedno predstaviti rad Kulturno prosvetne zajednice Srbije. Tribinu će voditi prof. Srđan Mijalković i Marko Sarić, predsednik Prosvjete. Muzički gosti biće članovi Malog hora Prosvjete.

Prof. dr Zoran Avramović autor je 33 knjige i dva udžbenika Sociologija i Kultura. Objavio je preko 230 naučnih i stručnih radova u časopisima, zbornicima i knjigama i preko 260 radova različitog žanra (studije, istraživanja, polemike, kritike, eseje, recenzije). Dobitnik je mnogih nagrada, Nagrade Miloš Crnjanski, Zlatni beočug, Nagrade za životno delo Udruženja književnika Srbije, Nagrade za doprinos kulturi i obrazovanju gradova Zemun i Kruševac.

Bio je predsednik Odbora Sajma knjiga 2014-1918. Član je republičkog Saveta za srpski jezik i pismo. Bio je urednik u tri značajna naučna časopisa. Uredio je monografije Demokratija, vaspitanje, ličnost i Dva veka obrazovanja u Srbiji. Uvršćen je u Srpsku enciklopediju (2010) u redakciji SANU i Matice srpske.

Živorad Ajačić je predsednik Udruženja scenskih umetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi Srbije, predsednik Akademije muzičko-scenske umetnosti, potpredsednik Udruženja dramskih pisaca, član Upravnog odbora Udruženja književnika Srbije, predsednik Upravnog odbora organizacije PI, član Saveta Fakulteta dramskih umetnosti i član organizacionog odbora manifestacije „Dani Beograda”. Napisao je oko 300 režija značajnih kulturnih manifestacijai preko 100 scenarija, emitovanih na mnogim radio i TV stanicama. Scenaarista je i reditelj više svetosavskih akademija. Autor je brojnih tekstova objavljenih u uglednim časopisima i listovima, recenzent i urednik mnogih izdanja poezije i proze naših stvaralaca. Dobitnik je mnogih priznanja, zahvalnica i povelja.