Početna Događanja Na stručnom usavršavanju u Berlinu bile i profesorke iz Valjeva Dušica Rajevac...

Na stručnom usavršavanju u Berlinu bile i profesorke iz Valjeva Dušica Rajevac i Biljana Ristović

Profesorke nemačkog jezika iz Valjeva, Dušica Rajevac (profesorka u Tehničkom školi i OŠ Nada Purić) i Biljana Ristović (profesorka u osnovnoj školi Andra Savčić) imale su privilegiju da učestvuju u stipendijskom programu Gete instituta, u Berlinu. Za obe je, kako su istakle, „ovo bila izuzetna prilika da se dublje istraži i usavrši svoje znanje nemačkog jezika, ali i da razmeni znanja i iskustva sa nastavnicima iz raznih delova sveta”.

„Predavanja je držala profesorka nemačkog jezika, Angelika Brojniger, koja je zahvaljujući stručnom izlaganju i kreativnošću stvorila produktivnu i zanimljivu atmosferu na časovima. Promocije izdavačkih kuća Huber i Kornelsen dale su nam uvid u stručnu literaturu, a na predavanju o književnosti zemalja nemačkog govornog područja upoznati smo sa najnovijim književnim delima na nemačkom jeziku. Saradnja i razmena iskustava sa kolegama iz raznih krajeva sveta doprinela je proširivanju znanja svih učesnika. Bez obzira na kom meridijanu sveta se nalazili profesori u školama imaju slične probleme, broj dece u odeljenjima, neprilagođen plan i program, reforme koje su utoku, a nikako da se završe i da daju neke pozitivne rezultate, mali broj časova stranog jezika. Saznali smo takođe mnogo toga o za nas „egzotičnim” zemljama, kao što su na primer Burkina Faso, Lesoto, Obala Slonovače”, ispričala je za medijski portal Rasejanje.info Dušica Rajevac.


Dušica Rajevac i Biljana Ristović na stručnom usavršavanju
foto: arhiva D. Rajevac / B. Ristović

Pored nastave, program je obuhvatio i kulturne aktivnosti kako bi se učesnici što bolje upoznali sa kulturom i običajima Nemačke. Posete Muzeju Nemačke, Muzeju Istočne Nemačke omogućile su im da dublje razumeju istoriju ove zemlje i njena raznovrsna kulturne bogatstva. Pozorišna predstava „Mirandolina” u pozorištu Monbižu bila je kulturni događaj na ovom putovanju.

Nakon predavanja svakodnevno su išli u istraživanja i obilaske znamenitosti Berlina. „Branderbuška kapija ili Rajhstag su simboli grada, koje uvek viđamo u vestima o Berlinu. Ali grad, koji je osam puta veći od Pariza ima da ponudi mnogo toga. U njemu se nalazi preko 180 muzeja, postoji čak i muzej posvećen najpoznatijem specijalitetu u Berlinu, kobasici sa karijem (Deutsches Currywurst Museum), a najpoznatiji muzeji se nalaze na takozvanom Muzejskom ostrvu, koji je pod zaštitom UNESKA. Zanimljivo je da su mnogi muzeji besplatni ili su postavke na otvorenom kako bi ih što više ljudi moglo da poseti”, dodala je Dušica Rajevac

Ovaj nekada podeljeni grad, prepun je postavki koje svedoče o tom dobu kao što su na primer „Istočna galerija” (,,East Side Gallery”), najduža galerija na otvorenom na svetu i ujedno najduži neprekinuti deo Berlinskog zida, Kontrolna tačka Čarli je najpoznatiji prolaz između istočnog i zapadnog Berlina. U gradu se takođe mogu videti mnogi spomenici koji svedoče o strašnom vremenu kada su nacisti vladali kao što su na primer „Topografija terora”, muzej čije su postavke izložene unutar zgrade i ispred nje, a koji se nalazi na mestu nekadašnjeg sedišta SS-a i zgrade Gestapoa.

„Izlet u Potstdam pokazao nam je da je briga o zdravoj sredini i briga za očuvanje kulturnog nasleđa prisutna i u ovom gradu. Stare građevine se restauriraju ili se grade nove uz obavezno očuvanje izgleda fasade. Takođe, zelene oaze su na svakom koraku tako da beg iz gradske vreve ne znači dugo putovanje u neko zabačeno mesto.  Dovoljno je da pređete ulicu i već ste usred nekog parka ili na kupalištu”, dodala je profesorka Dušica Rajevac.

Biljana Ristović (u sredini) i Dušica Rajevac u Berlinu
Foto: arhiva B. Marković

„U svetu, u 98 zemalja, postoji 158 Gete instituta, koji kao kulturna institucija SRNemačke, veoma vredno rade na promociji nemačkog jezika i kulture i podstiču obrazovanje i usavršavanje profesora nemačkog jezika. Gete institut u Beogradu organizuje tokom čitav godine seminare i radionice, a svake četiri godine nastavnici imaju priliku da konkurišu za neku od stipendija u Nemačkoj. Ovakva stručna usavršavanja veoma su značajna za svakog profesora stranog jezika, jer se na taj način na autentičnom prostoru sa maternjim govornicima lakše usvajaju novine koje su u svakom jeziku prisutne, kao i nova leksika.

Novostečena znanja i iskustva profesorka Rajevac jedva čeka da prenese svojim učenicima u OŠ Nada Purić i Tehničkoj školi.

„Stipendiju za ovaj seminar sam dobila na konkursu koji Gete institut u Beogradu raspisuje svake godine. Od samog početka rada u školi ja sam redovan učesnik brojnih seminara i radionica Gete instituta. Ovi seminari imaju za cilj unapređenje rada nastavnika nemačkog jezika, promovisanje samog nemačkog jezika kao jednog od svetski važnih stranih jezika. Kroz sve seminare koje sam prošla do sada smatram da sam dosta toga naučila, pre svega kao predavač. Preneti znanje je glavni cilj svakog predavača, ali vremena i okolnosti se menjaju kao i interesovanja dece i tinejdžera po pitanju učenja. Gete institut u tom smislu nudi vrhunske pedagoge i predavače i pre svega stručnjake u oblasti stranih jezika, koji zaista mogu da vas nauče kako da priđete svom poslu predavača na najinteresantniji i najbolji način, kako da motivišete učenike”, dodala je Biljana Ristović.

Svaki međunarodni seminar u inostranstvu je osim toga sjajna prilika da upoznate predavače iz celog sveta, njihov način rada, problem sa kojima se susreću kao i da razmenite iskustva u radu. „To je neprocenjivo u našem radu i za mene lično jedno veliko uživanje. Sa brojnim kolegama ostanete u kontaktu, sklopite nova prijateljstva a ponekad i poslovnu saradnju na međunarodnom nivou.  Ovaj seminar je za mene bio još jedno nezaboravno iskustvo. Predavač Angelika Brojninger je ostvarila sjajan kontakt sa grupom, tako da je i pored rada i učenja svakog dana od 9-15h bilo jako zanimljivo. Opet sam naučila mnogo toga, smejala se i uživala sa svojim kolegama sa skoro svih kontinenata. Zaista sve preporuke za mlade nastavnike, koji tek počinju da rade”, dodala je Biljana Ristović.