Početna Informacije Prvih 25 godina Morave – velika proslava je večeras u Štutgartu

Prvih 25 godina Morave – velika proslava je večeras u Štutgartu

Danas, u subotu 14. oktobra Srpsko kulturno i humanitarno udruženje Morava iz Štutgarta proslavlja svojih 25 godina postojanja. Društvo je osnovano 28.03.1998. sa ciljem da se očuva naša bogata kulturna tradicija i kulturna baština uopšte, kao i sa ciljem da se pomogne svojoj otadžbini – „tamo gde je najpotrebnije”.

„Morava je osnovana kao jedno porodično udruženje gde smo bas takvi i bili na našim zajedničkim okupljanjima i u donošenju svih odluka, istakli su predstavnici prve generacije Moravaca. Dodali su, da se „počelo sa puno poteškoća i bukvalno ispod nule. Pošto smo znali šta želimo a i postavili smo sebi cilj, nikome nije bilo teško da zasuče rukave i prihvati se posla. Mogu slobodno reči da je sada proslavom ove 25-godišnjice postojanja ostvaren naš cilj i to sa jasnom porukom – nipošto se zaustaviti nego neka svaka sledeća generacija sebi postavlja nove zadatke i ciljeve. To je pravi način kako da se nešta lepo i korisno za nastojaće generacije prenosi sa kolena na koleno”.

Predstavnici Morave su već prvih godina postojanja uspostavili brojne kontakte kako u Nemačkoj tako i u matici. Za sve ovo vreme odrađen je veliki broj humanitarnih akcija, bili su domaćini velikim ansamblima iz Beograda, kao na primer Kolu, Loli i Jedinstvu. Uvek su bili spremni da se odazovu i pomognu našoj crkvi i Kolu srpskih sestara. Od prvog dana članovi su Saveza srpskih udruženja u Nemačkoj, članovi su mnogih nemačkih kulturnih institucija.


Igrači Morave nekada i danas najmlađi
Foto: Morava Štutgart

„A svemu tome temelje je udarila prva uprava uz pomoć nekoliko porodica. Prvu upravu činili su potpredsednik Slobodan Spasojević, (na žalost danas nije više među nama), naša blagajnica Radmila Andrić, sekretar Mica Nikitović i kao i Vera Gregović,  predsednik. Za nošnju je bila zadužena Gordana Spasojević. Umetnički rukovodilac, Ljuba Sarić, počeo je rad sa samo nekoliko igrača. Kasu smo punili na razne načine. Članovi su davali  dobrovoljno koliko je ko mogao a onda smo počeli da osmišljavamo razne stvari npr. dovodili pisce, napravili male izložbe ikona, ručnih radova, lepih druženja za stare i mlade itd. Pojedini nam tada nisu davali ni tri meseca ostanka a mi, smo, evo, uspešni već 25 godina”, dodali Moravci, osnivači.

Danas Moravu vodi treća generacija Moravaca a prva dovodi već svoje unučiće što je pravi dokaz da se sve prenosi sa kolena na koleno. „Trebalo je kao srpsko udruženje opstati u teškim vremenima po nas Srbe i naš narod i u tome smo uspeli. Mladima je prokrčen put i ostavljen dobar temelj a na njima je da idu samo napred. To im je poruka od svih nas koji smo je osnovali”, dodali su predstavnici prve generacije Moravaca.

Veliki jubilej 25 godina  se obeležava večeras u sporstkoj hali (Turn und Versammlungshalle -Albstrasse 70. 70597 Stuttgart-Degerloch) u Degerlogu. Ulaz je od 18 časova, program počinje u 19.30 a cena ulaznice 10 evra.

Moravci će ovaj jubilej obeležiti sa svojim dragim članovima i prijateljima iz raznih gradova širom Nemačke. Za njih obeležavanja četvrt veka postojanja je „velika privilegija da mogu da se osvrnu na proteklih 25 godina i rada društva”.  Tokom ove proslave Moravce će se prisetiti i starih vremena