Početna Događanja U Sokolovcu u Rumuniji obeleženo 250 godina postojanja srpske škole Sveti Sava...

U Sokolovcu u Rumuniji obeleženo 250 godina postojanja srpske škole Sveti Sava i otvorena hala Miodrag Belodedić

U Sokolcu, u Rumuniji, organizovana je proslava povodom 250 postojanja srpske škole Sveti Sava. Istovremeno je organizovano i svečano otvaranje hale spotova Miodrag Belodedić, proslavljenom srpskom fudbaleru, koji je rođen i odrastao u ovom gradu. Na poziv domaćina, predsednice opštine Sokolovac Olgice Gice, obeležavanju ovog jubileja prisustvovali su ambasador Srbije u Bukušretu Stefan Tomašević, predstavnici Prefekture i Županijskog saveta Karaš Severina, poslanik u rumunskom Parlamentu i predsednik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić, arhijerejski zamenik Eparhije temišvarske dr Marinko Markov sa sveštenstvom, brojni predstavnici lokalne samouprave i srpske zajednice, proslavljeni sportista Miodrag Belodedić, kao i članovi omladinske sekcije sa stručnim štabom fudbalskog kluba Crvena Zvezda.

U svom govoru, ambasador Tomašević je istakao višestruki značaj obeležavanja velikog jubileja srpske škole Sveti Sava, potrebu dodatnog rada na očuvanju i daljem unapređenju nastave na srpskom jeziku, što je od velike važnosti za opstanak srpske zajednice u Rumuniji. „Povodom otvaranja sportske hale, koja nosi ime čuvenog fudbalera Miodraga Belodedića, ukazao je da, pored neuporedivo boljih uslova za razvoj sporta i očuvanje srpske zajednice u Rumuniji, ona ima i širi značaj”, prenela ja Ambasada Srbije u Bukureštu.

Zajednica je pokazala da poštuje uspešne pojedince koji su iz nje potekli, a Miodrag Belodedić je svakako jedan od najboljih fudbalera sa naših prostora, ali i jednako dobar promoter srpsko-rumunskog prijateljstva, rekao je ambasador. Čestitajući jubilej i otvaranje velelepnog sportskog centra, istakao je da se nada da će mnogi budući asovi svoje prve sportske korake učiniti upravo u ovoj hali i da je srpska zajednica još jednom dokazala svoju organizovanost i posvećenost očuvanju identiteta, ali i vrednosti koje fundamentalno utiču na zdrav razvoj budućih naraštaja, istaknuto je u ambasadi Srbije u Rumuniji.

Foto: Ambasada Srbije u Rumuniji