Početna Informacije Obezbeđena sredstava za okončanje freskopisanja crkve Svetog proroka Ilije u Mlaki

Obezbeđena sredstava za okončanje freskopisanja crkve Svetog proroka Ilije u Mlaki

U novouspostavljenoj Istraživačkoj biblioteci u Jasenovcu svečano je potpisan ugovor o donaciji na osnovu koga je Fondacija Muzeja žrtava genocida na čijem je čelu upravitelj Stanko Debeljaković obezbedila 10.000 EUR za potrebe okončanja freskopisanja crkve Svetog proroka Ilije u Mlaki, metohu manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, preneo je Muzej žrtava genocida.

„Crkva Svetog proroka Ilije u Mlaki nalazi se na mestu jednog od podlogora koji je funkcionisao u okviru sistema koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu i predstavlja jedino molitveno i javno obeležje našim mnogobrojnim sunarodnicima postradalima na tom strašnom gubilištu”, dodato je u Muzeju.

Ugovor o donaciji potpisali su episkop pakračko-slavonski Jovan i član Upravnog odbora Fondacije Muzeja žrtava genocida istoričar Bojan Arbutina. Fondacija Muzeja žrtava genocida izražava zahvalnost i poštovanje svojim brojnim dobročiniteljima koji su omogućili realizaciju ovog plemenitog čina.

„Moglo bi se bez preterivanja reći da je ovo najmlađa, ali zato najuspešnija i najaktivnija fondacija jedne nacionalne ustanove kulture kojih je više od četrdeset u čitavoj Srbiji. Fondacija Muzeja žrtava genocida, osnovana krajem januara 2022. godine, prioritetno pomaže realizaciju aktivnosti Muzeja, ali je do sada obezbedila srestva i za desetak ustanova u oblasti kulture i prosvete”, izjavio je direktor Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić.