Početna Vesti Slika Paje Jovanovića na aukciji u Londonu – Srbija nije zainteresovana

Slika Paje Jovanovića na aukciji u Londonu – Srbija nije zainteresovana

Delo „Odmor bašibozuka”, jednog od najvećih srpskih slikara, Paje Jovanovića, autora i čuvene „Seobe Srba”, nalazi se na aukciji u Londonu, a na prodaju ga je ponudila vodeća aukcijska kuća „Sadebi”. Procenjena početna vrednost slike je od 70.000 do 100.000 funti.

Na sajtu aukcijske kuće iz Londona navedeno je da je u pitanju slika „Odmor bašibozuka” čiji je autor Paul Joanowitch. Navode da je reč o ulju na platnu dimenzija sa ramom 68 sa 60,5 centimetara, bez rama 41 sa 32,5 centimetara. U opisu slike navedeno je da su „Arnauti ili bašibazuci” bili pripadnici neregularnih pešadijskih i konjičkih vojnih snaga osmanske vojske.

Sastavljeni od dobrovoljaca, najčešće Čerkeza, Albanaca i Kurda, izbegavali su regularne borbe i bili poznati po zverstvima, pljačkama i odvođenju ljudi u roblje. Ovakva nedela su na našim prostorima ostavila dubok trag u odnosima Albanaca i susednih naroda. Bašibozuci su bili poznati po nedostatku discipline.

Još jedna od slika Paje Jovanovića (1859-1957) bila je na aukciji kod iste aukcijske kuće u Londonu 2018. godine. Cenu od više od pola miliona evra, što je rekord u srpskom slikarstvu, dostigla je pre dve godine njegova slika „Dva bašibozuka ispred kapije”. Početna procenjena cena bila je 150.000 funti. Do tada najveću tržišnu vrednost dostigla je njegova slika „Ukrotitelj zmija”, koja je 1999. godine na aukciji kod Kristija u Njujorku prodata za nešto više od 168.000 evra.

Pavle Paja Jovanović rođen je 1859. u Vršcu, a preminuo je 1957. u Beču.  Bio je jedan od najvećih srpskih slikara i tipičan predstavnik akademskog realizma.

Od 1895. godine Paja Jovanović je počeo da slika istorijske kompozicije, poput „Seoba Srba” pod Arsenijem III Čarnojevićem. Naslikao je brojne slike među kojima je „Bitka u Teutoburškoj šumi”, „Ženidba hercoga Ferija Četvrtog s Jelisavetom Habzburškom”; po porudžbini kralja Milana Obrenovića naslikao je „Takovski ustanak”, autor je i dela „Proglašenje Dušanovog zakonika”, „Krunisanje cara Dušana”.

Čuvena dela Paje Jovanovića su i „Borba petlova”, „Guslar”, „Kićenje neveste” i druga.

Izvor: Srpske nedeljne novine