Početna Događanja Svetski filozofski forum – Nikola Tesla centralna tema

Svetski filozofski forum – Nikola Tesla centralna tema

Svetski filozofski forum, koji je održan u Atini početkom novembra 2023, a kojim je obeležen Svetski dan filozofije, ustanovljen je od UNESKA 2005, okupio je učesnike iz 53 zemlje, među kojima je i Srbija, a centralna tema skupa bila je Nikola Tesla.

Forum je, prema rečima ambasadorke iz Ministarstva spoljnih poslova Ljiljane Nikšić, bio iskorišćen za pokretanje nekoliko inicijativa, a jedna od njih se odnosila na stavljanje pod Unesko zaštitu jedine Tesline preostale laboratorije koja je počela da se gradi 1901. na Long Ajlendu, a završena je 1902. Ali veliki magnat i finansijer ovog projekta J. P. Morgan, odustao je od daljeg investiranja. Tesla mu je napisao veliki broj pisama pokušavajući da ga nagovori da nastavi sa ulaganjem, ali bez uspeha. Konačno, Tesla je napustio Long Ajlend 1906.

Nikšić, koja je i nacionalni koordinator strateške kampanje „Tesla energija mira”, navodi da je na njenu inicijativu jedna od sesija na forumu bila posvećena gorostasu čovečanstva Nikoli Tesli. Ona je dodala da je u tom cilju, na sesiji na kojoj je bila uvodničar, predstavila deklaraciju o Tesli.

Ambasadorka MSP Ljiljana Nikšić
Foto: V. Mikača

Svetski filozofski forum je usvojio Deklaraciju o Nikoli Tesli i pokreće brojne inicijative:

– osnivanje  Međunarodnog Globalnog Tesla Komiteta

– osnivanje Tesla Fonda

– osnivanje međunarodne Tesla Nagrade

– stavljanje pod UNESKO zaštitu kao svetske kulturne baštine poslednje Tesline laboratorije na Long Ajlendu iz 1901, pružajući podršku Tesla Naučnom Centru na Vardenklifu za rekonstrukciju laboratorije na dobrobit čitavog čovečanstva, postavljajući tako Teslino nasleđe u kolektivnu memoriju naše civilizacije.

Pored toga, učesnici Svetskog filozofskog foruma, okupljeni u Atini i Delfima 6. i 7. novembra 2023, kao predstavnici 53 zemlje sveta, u usvojenoj Deklaraciji su napisali: Podvlačimo da je Tesla Srbin po rođenju, a Amerikanac po svom izboru.
Nikola Tesla, rođen je kao Srbin 1856. u Habzburškoj austrijskoj Imperiji, od oca Milutina, koji je bio sveštenik Srpske Pravoslavne Crkve i majke Đuke, koja je takođe bila Srpkinja. Danas, u njegovom rodnom gradu Smiljanu više nema Srba, niti bilo koga ko se preziva Tesla. Vrednujući i čuvajući, za naredne generacije, dostojanstvo Tesla životne filozofije i njegov doprinosa Planeti Zemlji i čovečanstvu, prisećajući se i negujući sećanje na stradalništvo porodice Tesla, koja je gotovo bila zbrisana tokom Drugog svetskog rata u holokaustu i genocidu na najmonstruozniji i najužasniji način tokom ustaškog (hrvatskog) režima od 1941. do 1945, zbog svog srpskog porekla, kada je 91 član porodice brutalno ubijen.

Među zemljama učesnicama su bile Amerika, Velika Britanija, Malezija, Indonezija, Grčka, Singapur, Srbija, Nigerija, Kina, Japan, Rusija…

„Jedna od ključnih tema ovogodišnjeg simpozijuma koji je svoju završnicu imao u Delfima, poznatim po proročanstvima, promišljanju i okupljanju intelektualne aristokratije antičke Grčke, jeste razmišljanje o izazovima pred kojima se nalazi čovečanstvo hodajući po tankoj liniji između atomskog mira i atomskog rata”, navela je Ljiljana Nikšić.

Strategija UNESKO-a je da svake godine, na Svetski dan filozofije, naglasi značaj filozofskog mišljenja za bolje razumevanje sveta i rešavanje globalnih problema.

Misija Svetskog dana filozofije predstavlja širenje multukulturalizma i jedinstva u različitostima, predstavlja opomenu da je svet nedeljiv već jedan i jedinstven i da šta god da se desi na jednom kraju planete, tiče se svih njenih građana.

Za portal Rasejanje.info Marina Bulatović

Foto: Memorijalno društvo Nikola Tesla iz Njujorka i Vukica Mikača

Foto: arhiva Memorijalnog društva N.Tesla