Početna Događanja Deca iz rasejanja učestvovala u sportskom kampu na Srebrnom jezeru

Deca iz rasejanja učestvovala u sportskom kampu na Srebrnom jezeru

Sportski kamp na Srebrnom jezeru pod nazivom „Srbija te zove” održan je od 10. do 12. novembra 2023. godine u organizaciji kabineta ministra bez portfelja Đorđa Milićevića, zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom.

Više od 200 mališana srpskog porekla iz 14 zemalja širom sveta učestvovalo je na ovoj manifestaciji, koja je ostvarila cilj okupljanja dece iz dijaspore i stvaranja jedinstvene sportske zajednice. „ U sportskom kampu, takođe, učestvovala je srpska dopunska škola koja je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije poslala svoje mlade fudbalere iz nemačkih pokrajina Baden-Virtemberga i Bajerna. Pod rukovodstvom koordinatorke Tatjane Hot i učiteljice Srpske dopunske škole Slavice Stupar, deca su se takmičila i pokazala svoje sportsko umeće”, istakla je Tatjana Hot, jedna od koordinatorki Srpske dopunske škole.


Foto: arhiva T. Hot

Otvarajući manifestaciju, ministar Đorđe Milićević obratio se učesnicima rečima „draga deco, svima hvala što ste došli u svoju Srbiju na ovaj turnir. I svi koji ste ovde ste pobednici”. On je i zaigrao fudbal zajedno sa vaterpolistom Nikolom Rađenom, što je dodatno obogatilo sportski duh događaja.

„Prvog dana, dečaci su se podelili u timove i takmičili u fudbalskim utakmicama, ali je na kraju važno bilo učestvovati i dati sve od sebe. Drugog dana, posle uzbudljivih nadigravanja, učenici su posetili istorijsku Golubačku tvrđavu, stičući dragocena iskustva i znanja o bogatoj kulturnoj baštini Srbije. Učenici su, takođe, pokazali svoje široke obrazovne sposobnosti u kvizu „Srbija te zove”, demonstrirajući visok nivo interesovanja i angažovanosti”, istakla je koordinatorka Hot.

Na završetku turnira, ministar Đorđe Milićević je uručio medalje svim učesnicima, izražavajući zahvalnost na njihovom učešću i podršci. Fotografisanje sa fudbalskom zvezdom Mitrom Mrkelom, bivšim fudbalerom Crvene zvezde, obeležilo je kraj ove uspešne manifestacije.

Svi učesinici kampa
Foto: arhiva T. Hot


Svoj utisak o ovom skupu sa zadovoljstvom nam je prenela koordinatorka srpske dopunske škole Tatjana Hot. „Roditelji i deca iz dijaspore iskazali su veliko zadovoljstvo što se tiče organizacije i samog programa i izrazili želju da se iduće godine ponovo susretnu na ovakvom događaju. Ovo je bila odlična prilika za decu iz različitih zemalja da se druže, sarađuju i takmiče, ali i za ostvarivanje važnih kontakata i veza između dijaspore i matične zemlje”. Ona je dodala da „učešće srpskih škola u ovom tipu manifestacije dodatno jača njihovu ulogu kao neupitne spone između Srbije i inostranstva. To je svako i njihov primarni cilj – očuvanje srpskog identiteta u rasejanju”.