Početna Događanja Održano predavanje na na temu „Srpsko-rumunskih odnosa u srednjem veku”

Održano predavanje na na temu „Srpsko-rumunskih odnosa u srednjem veku”

Na Univerzitetu Valahia iz Trgovišta u Rumuniji, održan je Međunarodni seminar na kom su profesorke Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Svetlana Tomin i prof. dr Ivana Ivanić predstavile zaključke svog istraživanja na temu „Srpsko-rumunskih odnosa u srednjem veku”.

„Seminar je održan u organizaciji Instituta za multidisciplinarna istraživanja za nauku i tehnologiju Univerziteta Valahia iz Trgovišta, istraživačkog centra za istoriju međunarodnih odnosa i kulturnog nasleđa „Grigore Gafenku”, dok su suorganizatori bili Ambasada Republike Srbije u Rumuniji i Univerzitet u Novom Sadu”, istakli su predstavnici Ambasade Srbije.

U središtu ovog događaja bilo je predstavljanje kompleksnih istorijskih odnosa Srbije i Rumunije u srednjem veku i njihovih ključnih aspekata u različitim oblastima, posebno kada je reč o kulturnoj razmeni i diplomatskim odnosima koji su oblikovali zajedničku istoriju dve države. „Poseban fokus bio je na uticajnoj štamparskoj delatnosti jeromonaha Makarija i Dimitrija Ljubovića u Trgovištu. Tom prilikom istaknuta je neophodnost podrobnijeg istraživanja zajedničke istorije tog perioda, sprovođenjem zajedničkih projekata i uvidima u istorijsku građu obe zemlje”, naglašeno je u srpskom Ambasadi. S tim u vezi, dogovoreno je produbljivanje saradnje Univerziteta Valahia sa univerzitetima iz Republike Srbije, realizacija gostovanja i predavanja srpskih profesora u Rumuniji i rumunskih u Srbiji, ali i razmene studenata, gde značajan prostor postoji kroz Erazmus programe.