Početna Najave Sveta Petka – krst u pustinji – prikazivanje filma u Ljubljani

Sveta Petka – krst u pustinji – prikazivanje filma u Ljubljani

Kulturno društvo Mihajlo Pupin u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom poziva na projekciju filma, koja će se održati sutra u četvrtak 23.11.2023. sa početkom u 19h, u Parohijskom domu SPC na adresi Prešernova cesta 35, Ljubljana.

Dugometražni igrani film, zasnovan na bestseler romanu „Petkana” autorke Ljiljane Habijanović. Nesvakidašnji, autorski, poetski i duhovni film izazvaće u vama posebno bioskopsko iskustvo slike i zvuka.

Film je prikazan na preko 50 festivala održavanim u Evropi, Australiji, Aziji, Severnoj Americi, Južnoj Americi i Africi. Na ovim festivalima film je osvajao pojedinačne nagrade na različitim područjima kao što su: nagrade za najbolji film, režiju, montažu, scenario, scenografiju, fotografiju, najbolju muziku, najbolji zvuk, najbolju glumicu i za debitantsku dečiju ulogu.

Pobožna devojka, napušta svoj život među ljudima u gradu Konstantinopolju i, nakon hodočašća u Jerusalim, odlazi u Jordansku pustinju gde provodi narednih 40 godina svog života boreći se sa iskušenjima, gresima i unutarnjim demonima. Pratimo njen put, od obične devojke do jedne od najvoljenijih i najpoštovanijih Svetiteljki Hrišćanstva i Pravoslavlja.

Teme ovog filma su univerzalna moralna pitanja čovečanstva, što ga čini aktuelnim i danas, bilo gde na svetu.