Početna Kultura Izložba „Beograd: Pariz – umetničke veze” se otvara 30. novembra u Parizu

Izložba „Beograd: Pariz – umetničke veze” se otvara 30. novembra u Parizu

U Kulturnom centru Srbije u Parizu u četvrtak će se otvoriti izložba pod nazivom „Beograd: Pariz – umetničke veze”.

Izložba predstavlja radove umetnika srednje i mlađe generacije koji ili stvaraju u Parizu ili su svojom likovnom poetikom, uticajima, obrazovanjem i usavršavanjem usko povezani sa pariskom likovnom scenom. Ovi umetnici su takođe vezani i za Beograd bilo svojim poreklom, obrazovanjem ili mestom rada. Svojevrstan umetnički pluralizam predstavljen na izložbi još jednom svedoči o lepoti koju nalazimo u različitosti izraza, specifičnim temama i tehnikama. U rasponu od klasičnih slika na platnu i crteža, do objekata, tekstilnih instalacija i video radova, možemo pratiti autentičan lični jezik svakog autora i jedinstvenost njihovih poetika. Pojedinačno veoma bogate umetničke karijere ovih stvaralaca sada su prikazane u svetlu kategorije koja ih sve na neki način povezuje, a to su mesto i uticaj Beograda i Pariza, ne samo kao velikih gradova već i kao stecišta bogatog kulturnog i umetničkog života, istaknuto je u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Muzej grada Beograda baštini veliki broj dela umetnika koji su svoj likovni jezik izgradili pod uticajima Francuske i Pariza. Dela pomenutih starijih majstora svoj put do muzejske kolekcije našla su prvobitnim opštinskim otkupima, poklonima i putem, za srpsko društvo tradicionalne, institucije legatorstva. Umetnička dela savremenih autora Muzej kontinuirano otkupljuje prateći njihove karijere kako na međunarodnoj tako i na domaćoj likovnoj sceni. Na taj način kolekcije Muzeja grada Beograda svedoče ne samo o istorijskim nego i najvažnijim umetničkim tokovima. Savremena povezanost beogradske i pariske likovne scene ogleda se i u prepoznavanju i promovisanju novih ideja i umetničkih praksi, afirmisanju multikulturalnosti i višemedijskih narativa.  Predstavljanjem izložbi kao što je “Beograd : Pariz – umetničke veze” u Kulturnom centru Srbije u Parizu nastojimo da veze između dva grada i dva naroda učvrstimo, obogatimo novim sadržajima i omogućimo uvid u jedan deo opusa nekoliko umetnika kojima su te srpsko-francuske veze izrazito bliske.

Umetnici: Damjan Kovačević, Vladimir Lalić, Mihael Milunović, Filip Mirazović, Bogdan Pavlović, Milivoj Miško Pavlović, Marko Velk, Vuk Vidor, Brankica Žilović.

Kao specijalan događaj samo tokom večeri otvaranja izložbe „Beograd : Pariz – umetničke veze” 30. novembra od 19:30 časova predstaviće se video rad „Heroj” Marine Abramović iz kolekcije Muzeja grada Beograda. Dometi stvaralaštva Marine Abramović prevazilaze odrednice mesta, grada ili kontinenta, ali obrazovanje, umetnički počeci i prvi performativni nastupi vezani su za Beograd, a njena prisutnost u Parizu tokom gostovanja na pariskim akademijama i angažman u pariskoj scenskoj umetnosti na najbolji način govore o univerzalnoj umetničkoj ličnosti, naglašeno je u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Izložba traje do 15. decembra.