Početna Događanja SKC Stevan Mokranjac iz Beča obeležio 25 godina postojanja

SKC Stevan Mokranjac iz Beča obeležio 25 godina postojanja

Petostruki evropski prvak u folkloru igrači Srpskog kulturnog centra  Stevan Mokranjac iz Beča veličanstvenim koncertom obeležili su  25 godina postojanja. Ovogodišnji apsolutni prvak u svim folklornim kategorijama u Austriji i Evropi, SKC Stevan Mokranjac iz Beča, koncertom „Začarani krug” u prepunoj, čuvenoj koncertnoj dvorani Hora bečkih dečaka, Das Muth, u glavnom gradu Austrije, obeležio je 25 godina rada i postojanja. Publika je uživala u, do sada, neviđenom umetničkom spektaklu, koji je ostavio bez daha sve prisutne. Raskošne nošnje, od kojih su neke rađene specijalno za ovu priliku, najsavremeniji scenski efekti i energija igrača na sceni, koju je mogao da oseti svaki gledalac u publici, obeležili su ovo veče.


Foto: SKC Stevan Mokranjac

Tokom programa izvedeno je 12 koreografija, od kojih čak sedam premijerno. Svih 12 koreografija bile su inspirisane igrama iz različitih delova Srbije, tako da su prisutni u imali osećaj da su za vreme koncerta obišli celu Srbiju, iako se nalaze u Beču. Koncept i koreografije osmislio je Milorad Runjo, umetnički rukovodilac Mokranjca, za vreme čijeg angažmana je ovoj klub postao višestruki evropski prvak. Na kraju koncerta, Runjo je, zajedno sa igračima, pozdravio goste u sali, zahvalio se svojim igračima na izvanrednom koncertu i Upravi kluba koja bezrezervno podržava njihov angažman i trud da budu još uspešniji i bolji u onome što rade.

„Koncert je bio spektakularan, zaista smo se potrudili da prikažemo nešto neviđeno do sada, i u tome smo uspeli. Ponosni smo na naše igrače, našeg umetničkog rukovodioca i sve one koji su dali i daju doprinos da budemo najbolji u tome što radimo, ne samo u Austriji, već u celoj Evropi.  Zahvaljujem se publici  i  našem orkestru  iz Užica, pod vođstvom Darka Čitića, sa kojim sarađujemo 10 godina i postižemo visoke rezultate, i koji je na vrhunski način pratio ansambl  i na ovom koncertu. Pokazali  smo da je Mokranjac za ovih 25 godina, koliko postojimo, izrastao u najveće folklorno društvo u dijaspori i sigurno možemo da stanemo rame uz rame sa najvećim ansamblima Srbije”, istakao je Saša Božinović, potpredsednik SKC Stevan Mokranjac iz Beča.

Foto: SKC Stevan Mokranjac

O SKC Stevan Mokranjac

SKC Stevan Mokranjac iz Beča osnovan je 1998. godine, sa ciljem da neguje kulturnu baštinu svog naroda i time doprinese očuvanju nacionalnog identiteta i okupi svoj narod u dijaspori. Centar broji 350 igrača, podeljenih u šest grupa.

Jednim sistematskim radom uz izuzetan stručni rad jednog od najboljih koreografa današnjice, Milorada Runja, ansambl je izrastao u neverovatno harmoničnu grupu koja svojim nastupima puni sale u Austriji, Srbiji, širom Evrope pa čak i u dalekoj Americi.

Zadnju deceniju srpskog folklora dijaspore je, bez sumnje, obeležio izvođački ansambl Mokranjca. U tih 10 godina na Evropskim smotrama osvojeno je šest zlatnih plaketa, dve srebrne i dve bronzane plakete. Mokranjac je jedini KUD u Evropi kome je uspelo da u 5 godina, 4 puta osvoji titulu apsolutnog prvaka Evrope, i to u Nišu, 2013. godine, Banja Luci, 2014. godine, Beogradu, 2015. godine,  kao i prvaci Evrope iz Portoroža 2017. godine. Ove 2023. godine, SKC Stevan Mokranjac je, osvojenim prvim mestima na gotovo svim održanim takmičenjima, uključujući Austrijsku smotru srpskog folklora i Evropsku smotru srpskog folklora dijaspore, ponovo apsolutni prvak Austrije i Evrope u svim kategorijama. Više informacija možete naći www.kudstevanmokranjac.com.

Foto: SKC Stevan Mokranjac