Početna Kultura  Beču se u nedelju izvodi „Urnebesna tragedija”

 Beču se u nedelju izvodi „Urnebesna tragedija”

Ansambli Narodnog pozorišta Republike Srpske i Narodnog pozorišta u Beogradu izvešće 3. decembra, na sceni Akcent teatra u Beču, predstavu „Urnebesna tragedija”, autora Dušana Kovačevića, a u režiji Јagoša Markovića.

Predstava je premijerno izvedena u maju ove godine, a uloge igraju Nikolina Friganović, Željko Erkić, Petar Vasiljević, Nela Mihailović, Aleksandar Vučković, Sandra Bugarski, Branko Vidaković i Ljubiša Savanović.

Za čuvenog dramaturga i pisca Dušana Kovačevića predstava je priča o destrukciji u jednoj porodici. „– To je, u osnovi, i danas, kao i pre nešto više od tri decenije, priča o destrukciji u jednoj porodici. Postoji definicija, u koju duboko verujem, da je porodica nešto što je epicentar našeg života i jedan od najznačajnijih činilaca u našem postojanju. Naša deca se uče na postulatima odnosa u okviru porodice. Porodica je najbitnija i najvažnija škola u životu jednog čoveka. U kakvoj porodici odrastete, takav ćete biti čovek”, istakao je Kovačević.

Za nedavno preminulog režisera Jagoša Markovića ova predstava je klasika. „Veoma volim ovaj komad; gust je. Duško je „skrojio” nešto što nigde nisam sreo – spojio je urnebesno i tragično. Toliko sam zadivljen tim spojem urnebesnog i tragičnog da sa tom materijom nisam na „ti”, nego sam jako mobilisan i da odgovorim delu. A šta je urnebesno i tragično u tom komadu? Sve. Ni manje ni više nego – sve. Obilje je u pitanju, i tema i prepoznavanja. U fokusu predstave je porodica. Јer, ona je svet u malom. I tu vam je i društvo i pojedinac i sve generacije i sva vremena. Kroz nju se sve prelama. Svako živi svoju stvarnost. Čak je svako i bira. To ne znači da istina nije samo jedna. A doživljaja onoliko”, bile su reči Јagoša Markovića uoči premijere ovog dela.