Početna Zanimljivosti Unesko je 2003. godine Teslinu arhivu uvrstio u Registar „Pamćenje sveta”

Unesko je 2003. godine Teslinu arhivu uvrstio u Registar „Pamćenje sveta”

Na današnji dan 5. decembra 1952. godine doneto je Rešenje o osnivanju Muzeja Nikole Tesle, a uviđajući univerzalni značaj Nikole Tesle i njegovog stvaralaštva, Unesko je 2003. godine Teslinu arhivu, kao deo pokretnog dokumentarnog nasleđa čovečanstva, uvrstio u Registar „Pamćenje sveta”, što predstavlja najviši oblik zaštite nekog kulturnog dobra. Na nacionalnom nivou, Narodna skupština Republike Srbije je 2005. godine donela Odluku o utvrđivanju arhivske građe koja se čuva u Muzeju Nikole Tesle kao Lični fond Nikole Tesle, za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

U osnovne mere zaštite bilo koje vrste dokumentarnog materijala, svakako spadaju mere fizičke zaštite, pa je u skladu sa tim arhivska građa Muzeja prepakovana u nove omote i kutije, izrađene po najvišim standardima, projektovane su i nabavljene posebne klimatizovane komore za konačno odlaganje i čuvanje arhivske građe i pokrenut projekat za njenu konzervaciju i restauraciju.


Foto: Muzej Nikola Tesla

Poseban vid zaštite predstavlja i digitalizacija dokumentarnog materijala. Sprovođenjem postupka digitalizacije dobijene su kopije koje se mogu koristiti umesto originala. Celokupna građa Muzeja je digitalizovana, a potom i mikrofilmovana. Ovim postupkom je trajnost građe za buduće generacije osigurana. Muzej Nikole Tesle, kao kompleksna ustanova zaštite kulturnih dobara, prihvata viziju „trajne i univerzalne dostupnosti dokumentarnog nasleđa” kao cilj kome teži, ali svakako deli sudbinu mnogih sličnih ustanova u pogledu specifičnih ograničenja po pitanju dostupnosti svih delova pokretne zaostavštine Nikole Tesle.

Izvor: Muzej Nikola Tesla Beograd