Početna Događanja Prosvjeta u Beču o Velikom ratu

Prosvjeta u Beču o Velikom ratu

Tradicionalno, kao i ranijih godina Prosvjetina tribina u novembru bila je održana  povodom Dana pobede u Velikom ratu.  Ovaj put 18. novembra u sali hrama sv. Save u Beču novembarske Prosvjetine „Susrete i razgovore” posetio je veliki broj zainteresovanih. Tema je bila više nego interesantna i bila je posvećena Danu pobede u Prvom svetskom ratu, a SPKD Prosvjeta Austrija je ugostila prof. dr Aleksandra Životića sa beogradskog Filozofskog fakulteta. Predavanje sa temom „Srbi, kraj Velikog rata i jugoslovensko ujedinjenje” pobudilo je veliko interesovanje Prosvjetine publike. Pored profesora Životića, u programu su učestvovali i sekretar SPKD Prosvjeta Austrija Dejan Segić i predsednik Marko Sarić.

Tribina je počela pozdravom i blagoslovom oca Miljana Antića, starešine hrama, koji je pozdravio rad Prosvjete i istakao lepu decenijsku saradnju Društva i naše Crkve u Austriji.

Među gostima, bio je i Stalni predstavnik Republike Srbije pri OEBS i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, ambasador Žarko Obradović kao i predstavnici sveštenstva, ambasade Srbije u Beču, studenti i Prosvjetari.

Prof. dr Životić je održao nadahnuto predavanje o istorijskim uzrocima izbijanja rata, kao i njegovom kraju i tadašnjim političkim odlukama srpskih vlasti i velikih sila saveznika koje su doprinele ujedinjenju južnoslovenskih naroda, pod srpskom krunom Karađorđevića i „granicama do kojih je stigao srpski vojnik”, kako je profesor naglasio.

Posle predavanja, usledila su brojna pitanja i razgovori sa publikom koja se pokazala zainteresovanom i radoznalom. Veče su uspešno vodili sekretar Prosvjete Dejan Segić i predsednik Marko Sarić, inače obojica istoričari.

Izvor: Prosvjeta Austrija