Početna Događanja U Madridu prikazana izložba „Primenjena nostalgija”

U Madridu prikazana izložba „Primenjena nostalgija”

Izložba fotografija Beograda i Madrida „Primenjena nostalgija”, koju je organizovalo Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije povodom španskog predsedavanja u Evropskoj uniji, mogla je da se pogleda u madridskoj galeriji „Serrería Belga”. Bilo je izloženo 40 umetničkih fotografija Zorana Ilića iz Srbije i Virhilija Ernanda Vanja iz Španije, snimljenih objektivnom „nostalgičnog fotografa”. Fotografije su prikazivale socijalne i arhitektonske detalje iz svakodnevne stvarnosti Beograda i Madrida, ističući kulturološke sličnosti stanovnika dva grada.  


Foto: Ambasada Srbije u Madridu

I kako su predstavnici Srbije na ovoj izložbi istakli njen cilj je bio „da svi zajedno treba predano da radimo na prevazilaženju onoga što nas razdvaja, istovremeno doprinoseći kulturnom diverzitetu, negovanju posebnosti i razumevanja među građanima Evrope”. Rakel Gomez-Kambronero, generalni direktor za zapadnu, centralnu i jugoistočnu Evropu, je istakla da je akcenat izložbe bio na odličnim bilateralnim odnosima i saradnji Srbije i Španije u brojnim oblastima. Dobra saradnja je posebno izdvojena u oblasti evropskih integracija i intenziviranu ekonomsku saradnju.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici Ministarstva inostranih poslova, Evropske unije i saradnje Španije, Grada Madrida i diplomatskog kora, predstavnici srpskog ministarstva za evropske integracije, ambasade… Prisutnima se tada obratio i španski fotograf Virhilio Ernando Vanjo.