Početna Događanja U Švajcarskoj održana 24. Dečija smotra srpskog folklora – prvo mesto osvojili...

U Švajcarskoj održana 24. Dečija smotra srpskog folklora – prvo mesto osvojili igrači KUD Zavičaja iz Vintertura

U Švajcarskoj, u Gradskoj hali Dietikon kod Ciriha održana je 24. po redu Dečija smotra srpskog folklora Švajcarske. Organizator je, kao i uvek do sada bio, Savez srpskih udruženja Švajcarske, a domaćin FMD Kolo iz Nojhauzena.
U takmičarskom delu nastupilo je 12 folklornih društava. Po oceni žirija u sastavu Dajane Kostić – koreografa, Damira Šipovca – etnologa i Dimitrija Golemovića -etnomuzikologa prvo mesto osvojio je srednji ansambl KUD Zavičaj iz Vintertura. Drugi su bili igrači KUD Karađorđa iz Berna. Treće mesto pripalo je mladima ANI Abrašević, a četvrto igračima KUD Vuk Stefanović Karadžić iz Roršaha. Peti su bili KUD Dobrosav Radovanović Kikac iz Bazela. Šesto mesto osvojila je dečija grupa KUD Zavičaja iz Vintertura, dok su sedmi bili igrači srednjeg ansambla KUD Sloge iz Ciriha. Osmo mesto osvojili su mladi iz KUD Vez iz Lazane, a deveto SFD Homolje iz Gosaua. Deseti su bili igrači dečijeg ansambla KUD Sloge iz Ciriha. Jedanaesto mesto pripalo je mladima iz FMD Kolo iz Nojhauzena, a dvanaesto igračima KUD Sveti Sava iz Cuga.


Foto: Savez srpskih udruženja Švajcarske

I ovoga puta su dodeljene specijalne nagrade. Igre iz okoline Gnjilana u izvođenju KUD Sloge iz Ciriha je najbolje postavljena nova koreografija. Igre iz Gruže, koje su izveli igrači KUD Karađorđe iz Berna je koreografija koja je najbolje prilagođena dečijem uzrastu. Koreografija, koja je svojom postavkom najbliža izvornom narodnom stvaralaštvu su Igre Peštera u izvođenju KUD Vez Renens iz Lozane. Najbolji scenski nastup imali su mladi iz ANI Abraševića iz Ciriha koji su izveli Igre iz Bosilegradskog Krajišta. Najbolja nošnja prilagođena dečijem uzrastu bila kod ansambla FMD Kolo iz Nojhauzena – u izvođenju Igara iz Šumadije. Ženska nošnja igračica KUD Zavičaja iz Vintertura je osvojila specijalnu nagradu za najbolju originalnu nošnju. Najbolju rekonstrukciju nošnje imalo je KUD Vez Renens iz Lozane sa Igrama iz Peštera. Najbolji orkestar na ovoj smotri imalo je društvo ANI Abrašević iz Ciriha, a na najbolji muzički aranžman KUD Karađorđe iz Berna.

Milan Kitić i Viktorija Sretenović oba igrača KUD Homolja iz Gosaua su proglašeni za najboljeg igrača odnosno igračicu.

Sve goste su pozdravili predsednik Saveza srpskih udruženja Švajcarske Nenad Milenković, generalni konzul Republike Srbije u Cirihu Mihajlo Šaulić, kao i sveštenik Branimir Petković, koji je ujedno i blagosiljao skup.

Nakon nastupa mladi su se družili, plesali, igrali i radovali još jednom ovakvom nastupu, na kome su mogli da pokažu koliko se neguje srpsko kolo i sa koliko ljubavi se zajedno igra sa vršnjacima iz drugih ansambala širom Švajcarske.