Početna Događanja U Cirihu održan Švajcarsko-srpski panel o blokčejn tehnologijama

U Cirihu održan Švajcarsko-srpski panel o blokčejn tehnologijama

Švajcarsko-srpska poslovna mreža (Swiss Serbian Business Network / SSBN) i Udruženje Houm of blokčejn (Home of Blockchain) su uz podršku Ambasade Republike Srbije u Bernu organizovali su u Cirihu panel diskusiju o mogućnostima za jačanje veza između Srbije i Švajcarske u oblasti blokčejn tehnologija. Učestvovalo je 40-ak srpskih i švajcarskih preduzetnika i eksperata, kao i vlasnici IKT-firmi iz nekih drugih država, poput Ukrajine.

Poruku učesnicima panela uputila je putem video linka ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Republike Srbije Jelena Begović, a prisutne je lično pozdravio ambasador Goran Bradić.

Ministarka Begović je ukazala na uspehe postignute poslednjih deset godina u našoj zemlji u oblasti digitalizacije u različitim sferama – od javne uprave, preko sistema zdravstvenih usluga, do primene u naučno-istraživačkim centrima i naučno-tehnološkim parkovima, kao i na izuzetno dobre rezultate u izvozu usluga u oblasti IKT. Sa druge strane ambasador Bradić je ocenio da su odnosi između Srbije i Švajcarske dinamični i raznovrsni, te da pored dobre političke i ekonomske saradnje, održavamo i razvijamo izuzetno dobru kooperaciju u oblasti nauke, istraživanja i novih tehnologija. Podsetio je da su dva od četiri naučno-tehnološka parka u Srbiji (Beograd, Niš, N. Sad i Čačak) etablirana uz pomoć švajcarske Vlade, kao i da se u našoj zemlji uskoro planira osnivanje još dva NTP.

Naglasio je da je u Srbiji pre nešto manje od dve godine u Beogradu otvoren Centar za 4 industrijsku revoluciju u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom, čije je sedište u Ženevi, te da je reč o jedinom takvom centru u širem regionu. Dodao je da se trenutno radi na projektima bilateralne saradnje sa vodećim farmaceutskim kompanijama i naučnoistraživačkim centrima u Švajcarskoj.

Na panelu su govorili Aleksandar Bruner, predsednik udruženja „Houm of blokčejn” i Sandro Knupfel, finansijski direktor u „Kardano fondaciji”, kao i vlasnici nekoliko firmi koje posluju u Srbiji i Švajcarskoj u oblasti blokčejn tehnologija – Dejan Milenović (Authena) i Nemanja Petrović (Moonstruck).

Zajednička ocena je da Srbija raspolaže sa izuzetno talentovanim i dobro obrazovanim stručnjacima, a da u saradnji sa švajcarskim partnerima mogu da iskoriste njihove prednosti dobrog brendiranja proizvoda i pristupa različitim tržištima.

Izvor: Ambasada Srbije u Bernu
Foto: Ambasada Srbije u Bernu