Početna Događanja Vokalna grupa Libero iz Leskovca gostovala u Beču

Vokalna grupa Libero iz Leskovca gostovala u Beču

U organizaciji SPKD Prosvjeta iz Beča u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice organizovan je Koncert srpske tradicionalne i duhovne muzike. Gosti su bili Vokalna grupa Libero iz Leskovca, koji su, kako su organizatori istakli „održali izuzetno zapažen celovečernji nastup”. Sa njima su pevali i mališani Malog hora Prosvjete, koji tradicionalno nastupaju na mnogim muzičkim događajima u Beču i šire.

„Ovo posebno muzičko veče bilo je posvećeno srpskoj muzičkoj baštini, na najbolji mogući način.  Koncert je bio humanitaran i prilozi su bili namenjeni najmlađima – deci srpskih dopunskih škola u Austriji, koje je Prosvjeta osnovala još 2012/13. godine”, rečeno je u bečkoj Prosvjeti.


Foto: Prosvjeta Beč

Publiku i muzičare je domaćinski pozdravio protojerer-stavrofor Petar Pantić, starešina hrama, koji je blagoslovio nastup umetnika. On  je podsetio na decenijsku saradnju Prosvjete i crkve u Austriji, kao i službu koju ovo društvo godinama čini našem narodu  i našoj crkvi kroz održavanje srpskih dopunskih škola,  kulturnih, obrazovnih i duhovnih programa, ali i aktivnim učešćem u crkvenom životu naših hramova u Austriji. Takođe sve prisutne je pozdravio i predsednik Prosvjete Marko Sarić, kao i inicijator koncerta, prof. Srđan Mijalković: „Kao osnivač i rukovodilac srpskih dopunskih škola u Austriji, podsećam prisutne da je za održavanje i organizaciju nastave našoj deci potrebna svaka podrška koju ta deca zaslužuju. Borimo se za njih, njihovu budućnost i za naš lepi jezik koji moramo čuvati i negovati. Zahvalan sam našim crkvama i sveštenstvu jer su prepoznale značaj tih škola i otvorile svoja vrata Prosvjeti i njenim đacima, kojih sada ima preko hiljadu u preko trideset škola na teritoriji cele Austrije. Radujem se i da su se moji zemljaci iz Leskovca, momci iz sjajnog okteta Libero odazvali našem pozivu, održali ovako uspešan koncert i pokazali veliko muzičko znanje i nesumnjiv talenat”, naglasio je Mijalković.

„Brojna publika je ispunila prostor crkve, akustika je bila odlična, a nadahnuti muzičari su nizali pesmu za pesmom, od kojih je svaka nagrađivana aplauzima i ovacijama. Da istaknemo samo izvođenje duhovnih Bogorodice djevo K.Manojlovića i Mokranjčevu Tebe Boga hvalim, preko Bajićeve Srpkinje, kao i starih kosovskih i metohijskih napeva od kojih su se istakli Žali Zare i Pećka kandila, pa preko veselih južnjačkih ritmova Niške devojke , kao i svojevrsni muzički put kroz Srbiju kroz Splet srpskih pesama”, navedeno je u Prosvjeti.

Pozdravne reči otac Petar Pantić i Srđan Mijalković
Foto: Prosvjeta Austrija

Vokalna grupa Libero iz Leskovca koju vodi prof. Miroljub Cvetković nastala je 2010. godine sa motivom očuvanja, negovanja i unapređenja višeglasnog pevanja u „a capella“ muškom sastavu. Repertoar je zasnovan na srpskoj duhovnoj i narodnoj muzičkoj baštini, i dopunjen istaknutim delima evropske i svetske muzičke literature. Grupa je do sada imala preko 200 javnih nastupa i više od 30 celovečernjih koncerata u Srbiji i inostranstvu. Od mnogobrojnih koncerata izdvaja se koncert u Ambasadi Republike Srbije u Berlinu i humanitarni koncert u crkvi Svetog Save u Berlinu 2019.god. Ansambl je učestvovao na mnogobrojnim festivalima i dobio mnoge nagrade. Članovi okteta su:  Miroljub Cvetković, Nikola Ilić, Miroslav Stojković, Vasilije Stamenković, Miloš Janković, Zoran Šćepanović, Aleksandar Krstić i Nenad Mitrović.

Svako ko može i želi trebalo bi da pomogne APKD Prosvjeta, čiji se predstavnici neumorno trude da obrazuju što veći broj naše dece u Austriji i da ih nauče srpskom jeziku i kulturi.