Početna Događanja Austrijski savez srpskog folklora u narednog godini planira veći broj društva u...

Austrijski savez srpskog folklora u narednog godini planira veći broj društva u svojoj organizaciji

Uprava Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF) aktivno se zalaže da stvori što bolje uslove za rad svih društava članova ove organizacije. Tim povodom, predsednik Aleksandar Stanković obišao je  KUD Jovan Jovanović Zmaj iz Feldkirha u Foralbergu, KSZS i Opanak Salcurgu kako bi se uverio u kakvim uslovima rade i razgovarao sa upravama ovih klubova o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje i rada.

„Sva društva, članovi Saveza, bez obzira koliko članova okupljaju su nam podjednako važna. Obilaskom klubova želeo sam da se na licu mesta uverim u kakvim uslovima rade, da od njih čujem mišljenje, želje i njihove potrebe kako bismo svi zajedno mogli da radimo na stvaranju još boljih uslova za svako društvo pojedinačno, a time i našeg Saveza. Ujedno smo iskoristili priliku i da im uručimo zahvalnice za učešće na nedavno održanoj Dečijoj smotri u Beču. Započeli smo i razgovore sa još nekoliko klubova o mogućnostima da i oni postanu deo naše velike folklorne porodice”, istakao je Aleksandar Stanković, predsednik ASSF.

Presdsednik ASSF Aleksandar Staković sa članovima KUD Jovan Jovanović Zmaj, Feldkirh
Foto: ASSF

„S obzirom da se bliži kraj godine i da je vreme da sumiramo ostvarene rezultate, mi smo jako zadovoljni onim što smo uradili u ovoj godini. Pokrenuli smo mnoge važne teme koje se tiču svakog društva pojedinačno, ali i celog Saveza kao organizacije koja okuplja najveći broj Srpkinja i Srba u Austriji. Počeli smo i sa aktivnim angažmanom i pregovorima u vezi školovanja i zvaničnog akreditovanja profesije umetničkih rukovodilaca, što je bitno za čitav folklorni svet, kako u dijaspori, tako i u matici. Održali smo dve smotre na kojima se okupilo nekoliko hiljada naših sunarodnika, održali smo još nekoliko manjih manifestacija i bavili se nizom drugih aktivnosti koje su vezane za rad naših društava i Saveza”, dodao je Stanković. On je naglasio da je pred Savezom „još jedna dinamična godina puna izazova i otvorenih pitanja koje je važno što pre rešiti, da bismo realizovali bitne ciljeve koji su i te kako važni za naša društva, ali i naš narod u Austriji”. Radi se na tome da se okupe i u Savez dovede još folklornih društava, kako bi postali još veća porodica. „Izuzetno je važno da kroz ovu saradnju i razgovore kako sa novim, tako i postojećim članovima Saveza, proširimo dobru komunikaciju, nove ideje i na taj način pomognemo im da poboljšaju rad društava, a u saradnji sa institucijama, i stvorimo što bolje uslove za njihov razvoj”.

Predsednik Aleksandar Stanković sa članovima KSZS Salcburg
Foto: ASSF

 On se zahvalio svim društvima na angažmanu i ukazanom poverenju u ovoj godini. Takođe zahvalnost je upućena svim institucijama Republike Srbije i Republike Srpske, pre svega Vladi Republike Srbije, Ministarstvu bez portfelja zaduženom za dijasporu i Kancelariji za dijasporu i Srbe u regionu, zatim institucijama Republike Austrije i grada Beča, kao svim kompanijama koje su tokom ove godine bile partneri u organizaciji naših smotri i ostalih manifestacija. „ Nadam se da ćemo nastaviti uspešnu saradnju i sledeće godine. Želim svima srećne Božićne i Novogodišnje praznike”, dodao je Stanković. 

O ASSF

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) osnovan je 2020. godine i okuplja 28 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija Saveza je da razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno-umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara. Više informacije na sajtu www.assf.at