Početna Kultura Sećanje na Zafira Hadžimanova

Sećanje na Zafira Hadžimanova

Zafir Hadžimanov je bio srpski filmski glumac, pevač i kompozitor. Rođen je 25. decembra 1943. u Kavadarcima. Gimnaziju i muzičku školu završio je u Skoplju, gde je je počeo da se bavi muzikom i pozorištem.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu završio je 1967. godine i dok je studirao, nastupao je kao pevač zabavne mizike. Nastupao je i na muzičkim festivalima. Na festivalu u Opatiji 1965, osvojio je prvo mesto sa pesmom Zašto dolaziš samo s kišom. Četiri godine kasnije, na istom festivalu je izveo poznati evergrin Bio je maj.

Kao pevač nastupao je i u inostranstvu, posebno u Sovjetskom savezu. Paralelno je snimao i TV šou-programe. Uporedo sa pevačkom, radio je i na glumačkoj karijeri.

Zafir Hadžimanov je, između ostalih,  igrao u filmovima Žike Mitrovića Nož i Trajčeta Popova Makedonska krvava svadba. Nastupao je i na mnogim pozorišnim scenama, a imao je priliku da igra i u Forum teatru u Bostonu.

Bio je oženjen pevačicom i glumicom Senkom Veletanlić, pevačicom i glumicom, sa kojom je neretko nastupao, a snimili su i duetske pesme i sa kojom ima sina Vasila Hadžimanova poznatog džez muzičara. Bio je i kompozitor, pisac, šoumen i velika zvezda zlatnog doba jugoslovenske šansone.

Preminuo je 27. marta 2021. godine u Beogradu od posledica kovida 19.

Izvor: FB Rojalistički klub