Početna Vesti O stradanju srpskih logoraša u Norveškoj će se učiti i u školama...

O stradanju srpskih logoraša u Norveškoj će se učiti i u školama u Srbiji

Milka Kajganić, novinarka i autorka, koja godinama živi u stvara u Švajcarskoj i koja je prošle godine u saradnji sa novinarem, publicistom i režiserom Branko Dimovićem Dimeskim radila na scenariju filma „33 anđela”, koji govori o stradanju srpske dece u norveškim logorima tokom Drugog svetskog rata, saopštila je važnu vest: da će se o stradanju srpskih logoraša ubuduće učiti i u školama u Srbiji.

„Uspela sam! Ministarstvo prosvete  Republike Srbije zajedno sa Zavodom za unapređenje obrazovanja i vaspitanja poslalo je obaveštenje da će se o svetoj deci mučenicima jastrebarskim, sisačkim kao i o srpskoj deci logorašima u Norveškoj od iduće godine učiti u Srbiji. Taj deo naše važne istorije načiće se u udžbenicima istorije i biće obuhvaćeno nastavnim gradivom u osnovnim i stručnim školama kao i u gimnazijama u Republici Srbiji. Uspela sam kao viktimolog da dođem do sebi zacrtanog cilja!”, istakla je Milka Kajganić.

To je još jedna lepa vest koja je stigla o poštovanju naših žrtava tokom Drugog svetskog rata. Pisali smo u više narvarata o inicijativi franucskog udruženja Deca Jasenovca iz Pariza, koje je dobilo potrvrdu da će u Francuskoj učiti o stradanju srpske, romske i jevrejske dece i svih ostalih mučenika tokom Drugog svetskog rata u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.