Početna Vesti ASSF čestitao Božić svim Srpkinjama i Srbima u Austriji i matici

ASSF čestitao Božić svim Srpkinjama i Srbima u Austriji i matici

Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora, Aleksandar Stanković, čestitao je Božić svim Srpkinjama i Srbima u Austriji i sunarodnicima u matici.

„Proslavljamo veliki hrišćanski praznik– Božić. To je praznik kada se porodica okuplja kako bi dočekala rođenje Bogomladenca Isusa Hrista uz brojne tradicionalne običaje, kao što su sečenje novog badnjaka na Badnje jutro i paljenje starog na Badnje veče, kao i mnoge druge tradicionalne obrede koje pravoslavni Hrišćani širom sveta upražnjavaju. Posebno u ovo nemirno vreme, kada nam je mir potrebniji više nego ikada, neka nas ovaj Božić podseti da su najdragocenije vrednosti koje možemo imati i negovati mir, toplina porodičnog doma, ljubav i poštovanje prema bližnjima. Misija našeg Saveza je negovanje i prenošenje srpske tradicije, kulture i običaja u zemlji u kojoj živimo kako bi ostali dosledni sebi i kako ne bi zaboravili svoje korene, ali i kako bi naši sugrađani drugih nacionalnosti i veroispovesti te običaje i tradiciju bolje razumeli i prihvatili za kulturno dobro sredine u kojoj zajedno živimo.

Stoga, svim našim sunarodnicima širom sveta i u matici poručujemo da sa ponosom neguju i čuvaju svoje običaje i tradiciju i želimo im da u zdravlju i veselju dočekaju Božić i Novu godinu.  Mir Božiji – Hristos se rodi!”, poručio je Aleksandar Stanković, predsednik ASSF.

O ASSF

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) osnovan je 2020. godine i okuplja 28 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija Saveza je da razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno-umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara. Više informacije na sajtu www.assf.at

Foto: ASSF