Početna Događanja Božić u Dortmundu prenosila nemačka televizija WDR

Božić u Dortmundu prenosila nemačka televizija WDR

Proslavu Badnje večeri u Crkvenoj opštini u Dortmundu ove godine medijski je propratila  poznata nemačka televizija WDR. Pored prikaza običaja Srpske pravoslavne crkve uzete su i izjave prisutnih, koji su se osvrnuli na smisao naših običaja prenetih iz matice u rasejanje. Takođe objašnjena je sama radost proslave praznika „u kojoj se opominjemo Hristovog dolaska u svetu radi nas i radi našeg spasenja”.


Foto: CO Dormtund

Ovogodišnja proslava otpočela liturgijom na Badnji dan. Po bogosluženju palio se badnjak, a potom je usledilo posluženje uz narodno veselje do kasno u noć. „Izuzetno veliki broj vernika koji se sabrao u porti parohijskog hrama Svetog apostola Luke mogao je da se posluži tradicionalnim pićima i hranom koju su pripremali parohijani”, istakao je sveštenik Danilo Dangubić.

„Sabrane je u toku večeri sa nekoliko svojih pesama pozdravila Bojana Peković koja u ovih dana boravi u Dortmundu promovišući nas pred ovdašnjom publikom na najbolji mogući način”, dodao je otac Dangubić.

Božićna jutarnja sveta liturgija takođe je okupila veliki broj vernika, koji su se i pričestili. „Blagodarimo Gospodu za lepo vreme koje je poslužilo ovogodišnje naše božićno sabranje. Svima vernima želimo srećan i blagosloven praznik uz sveradosni pozdrav „Mir Božiji Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!”.