Početna Vesti I zaposleni Srbi mogu da glasaju

I zaposleni Srbi mogu da glasaju

Svi zaposleni uključujući i naše državljane u Austriji imaju pravo da glasaju na izborima za Radničku komoru

Predsednica Radničke komore (AK – Arbeiterkammer) i glavna kandidatkinja FSG (Frakcija socijaldemokratskih sindikalaca), Renate Anderl, čestitala je novogodišnje praznike svim Srpkinjama i Srbima u Austriji i poželela uspešnu godinu. FSG je pouzdan i jak zastupnik interesa zaposlenih i radnika srpskog porekla u Austriji.

„Želim vam dobru i uspešnu 2024. godinu! Pred nama je jedan dinamičan i izazovan period u kome se biraju predstavnici u Radničkim komorama u svim pokrajinama koji će u narednih pet godina zastupati interese svih zaposlenih i radnika u Austriji”, istakla je Renate Anderl, koja je glavna kandidatkinja FSG (Frakcija socijaldemokratskih sindikalaca) na predstojećim izborima za Radničku komoru u Beču. 

„Pravo glasa imaju i svi zaposleni i radnici bez obzira na državljanstvo. Ko radi, taj ima i prava – a ona se često ne poštuju. Radnička komora uvek nastoji da pomogne da se ta prava ostvare i proaktivno se zalaže za to. Nastavljamo borbu i dalje, ali nam je za to potrebna vaša podrška i vaš glas. Zato je važno da svako glasa na izborima za Radničku komoru”, dodala je Anderl.

Renate Anderl
Foto: Sebastian Phillip

Negovanje dobrih odnosa i pružanje podrške Radničke komore i FSG, decenijama unazad, srpskoj zajednici potvrđuje i činjenica da je predsednica AK, Renate Anderl, prisustvovala nedavnoj Smotri dečijih folklornih ansambala Austrije koja je održana u Beču. Anderl se, kao počasni gost, obratila prisutnima i podsetila na bitnu ulogu Radničke komore i FSG u ostvarivanju prava i borbi za fer i ravnopravne uslove svih zaposlenih i radnika u Austriji, istaknuto je u saopštenju Austrijskog saveza srpskog folklora.

Izbori za Radničke komore u svim pokrajinama tokom 2024.

Izbori za Radničke komore se održavaju svakih pet godina u svih devet austrijskih pokrajina. Nakon izbora na pokrajinskim nivoima, Generalna skupština Radničke komore iz redova svojih članova bira predsednicu / predsednika Savezne radničke komore. Tradicionalno, predsednica / predsednik Radničke komore u Beču je iz redova FSG i bude biran za predsednicu / predsednika Savezne radničke komore. Termini izbora 2024. po pokrajinama:

Salcburg, Vorarlberg                              od 26.01. do 08.02.2024.

Tirol                                                        od 29.01. do 08.02.2024.

Koruška                                                   od 04.03. do 13.03.2024.

Gornja Austrija                                        od 05.03. do 18.03.2024.

Beč, Burgenland, Doljna Austrija            od 10.04. do 23.04.2024 .

Štajerska                                                   od 16.04. do 29.04.2024.                     

Na ovom linku se nalazi brošura „Kratak pregled AK izbora 2024” sa više informacija o predstojećim izborima.

Radnička komora

Radnička komora zastupa interese gotovo 4 miliona zaposlenih u Austriji. Ona se bori za prava svakog zaposlenog i radnika – da se čuju njihovi zahtevi, da budu uredno plaćeni i pravno osigurani. Po Zakonu o Radničkoj komori svi zaposleni automatski su i članovi Radničke komore. To važi i za učenike u dualnom obrazovanju, nezaposlene i ljude na plaćenom ili neplaćenom odsustvu – svi oni mogu koristiti sve usluge Radničke komore i u svakom trenutku zatražiti savet i zaštitu. Više informacija: www.akwien.at

Frakcija socijaldemokratskih sindikalaca

Frakcija socijaldemokratskih sindikalaca (skraćeno FSG) je frakcija u okviru Austrijske konfederacije sindikata. Njen posao je da osigura da se socijaldemokratski principi, posebno socijalna pravda i solidarnost, energično sprovode u okviru sindikalnog rada i, ako je moguće, implementira u sindikalnoj politici.

Naslovna fotografija: Stanković, Rajković, Anderl, Božinović
Foto: ASSF