Početna Vesti Austrija mora da tretira pokazivanje „dvoglavog orla” kao simbole ekstremizma i fašizma

Austrija mora da tretira pokazivanje „dvoglavog orla” kao simbole ekstremizma i fašizma

 Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora, Aleksandar Stanković, najoštrije osuđuje ponašanje pripadnika austrijske vojske, katoličke vojne župe Vojne komande Beča,  koji je na grupnoj slici pokazivao albanski pozdrav dvoglavog orla.

„Takvo ponašanje je potpuno nedopustivo i predstavlja uvredu za srpski narod koji vekovima živi i radi u Austriji i urušava suživot mnogobrojnih zajednica različitih kultura u ovoj zemlji. Ovaj čin mora biti oštro sankcionisan i kažnjen. Pokazivanje „dvoglavog orla” treba tretirati kao veličanje simbola ekstremizma i fašizma, za koje ne postoji ni najmanji prag tolerancije ni u javnosti, niti pred zakonom i za koje su propisane oštre kazne. U ime svih Srpkinja i Srba u Austriji zahtevam da nadležne institucije zabrane pokazivanje ovog simbola i oštro sankcionišu ovakvo ponašanje”, izričito navodi Stanković.

 „U narednih par dana ćemo pokrenuti inicijativu da se u Austriji, znak, simbolika i pokazivanje „dvoglavog orla” tretira i zabrani kao i ostali rasistički, fašistički i teroristički simboli. Ne možemo da čekamo da se ovakav incident ponovi, moramo odmah da reagujemo”, dodao je Stanković.

 U Austriji  se od marta 2019. godine, pored pokazivanja nacističkog pozdrava (Hitlergruß) koji je već decenijama najoštrije sankcionisan, na listi zabranjenih nalaze i pokazivanje i veličanje simbola sunickog islamističkog Muslimanskog bratstva, turskih Sivih vukova, Kurdske radničke partije (PKK), Hamasa, Alkaide, vojnog dela Hesbolah i hrvatskih Ustaša. Najblaže predviđene kazne su kazne od četiri do 10 000 eura ili, do zatvorske kazne, ukoliko se utvrdi da se u javnosti propagira jedna od ideologija tih grupacija.

O ASSF

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) osnovan je 2020. godine i okuplja 28 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija Saveza je da razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno-umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara. Više informacije na sajtu www.assf.at

Foto: Aleksandar Stanković, ASSF