Početna Događanja U okolini Pariza peti put plivano za časni krst – do časnog...

U okolini Pariza peti put plivano za časni krst – do časnog krsta prvi doplivao Nikola Tešić

Divno januarsko sunčano jutro, koje je jutros osvanulo iznad Pariza na veliki praznik Bogojavljenje, najavljivalo je za srpsku zajednicu dan za dugo pamćenje, posebno za one koji su želeli da po pravim srpskim narodnim običajima obeleže ovaj praznik. Mnogi su se radovali odlasku na jezero u mestu Pontpoint, 50-ak km severno od Pariza, bilo na plivanje bilo na bodrenje plivača, a potom i na narodno veselje i druženje. Ono što mnogi nisu znali je da je u to vreme ekipa organizatora na čelu sa Aleksandrom Vasiljevićem, Bojanom Pavlovićem, Nenadom Antićem, Stefanom Radosavljević, Dejanom Mihajlovićem, Goranom Živkovićem uz svesrdnu pomoć Fekra, Miloša, Darka, Dalibora bila na jezeru da lomi led, kako bi plivači mogli da plivaju. Dugo su se vredni momci borili sa bar dva do tri centimetra leda i sve dok nisu uspeli da ga razbiju i sklone nisu pravili pauzu. A to je trajalo par sati.
Mnogi posetioci i plivači kada su došli videli su „slobodan prostor” u vodi i znali su da će moći toga dana da po vekovnoj srpskoj tradiciji obeleže ovaj dan.

Foto: Rasejanje.info

Preko 70 plivača je učestvovalo, a bilo je prisutno više od hiljadu ljudi. Po dočeku vladike Justina, koga su dopratili motoristi kluba Sveti Lazar, mladi igrači društva Biseri iz Dransija i Izvora iz Pariza obasuli su ga crvenim laticama. Po pravom srpskom posluženju usledio je obred uz sečenja kolača, besedu episkopa i blagoslov.

Učenici Srpske dopunske škole iz Pariza sa okolinom izveli su kratak program koji je završen čuvenom srpskom pesmom „Tamo daleko”. Za to vreme vladika je blagosiljao plivače koji su vrlo raspoloženi ušli u vodu. Nakon osvećenja vode i uz hrišćanski pozdrav Bog se javi jezerom se zaorio uzvik Kosovo je Srbija. Plivači su krenuli ka časnom krstu. Među njima su bile i tri dame, od toga jedna Ruskinja. Plivači su većinski bili Srbi, a našao se i po neki Francuz i Rus.

Pokloni za plivače
Foto: Rasejanje.info

Prvi do časnog krsta je doplivao Nikola Tešić. Po izlasku iz vode, onako mokri, svi zajedno su otpevali pesmu „Zbogom ružo, zbogom ruzmarine”. Jezerom se orila pesma, koja je kod mnogih probudila dodatne emocije i naterala suze na oči. Uz nove poklike Kosovo je Srbija uz radost i fotografisanje uz časni krst i drage ljude, na obali je atmosfera dostigla vrhunac uz opšte narodno veselje i trubače. Važno je napomenuti da su plivači bili uzrasta od 16 pa do preko 70 godina. Prisutnom narodu je ponuđeno obilje hrane i pića, koje su darovali mnogi srpski restorani iz Pariza sa okolinom. U toku dana podeljeni su i paketići za učenike Srpske dopunske škole.
Ovom prilikom je skupljan i dobrovoljni prilog za izgradnju nove crkve u Pjerfitu. Događaj je prošao bez ijednog incidenta, što samo pokazuje ozbiljnost srpske zajednice u francuskoj prestonici i poštovanje, kako samog praznika, tako i organizatora.

Foto: Rasejanje.info

A sve je počelo pre pet godina, kada je Aleksandar Vasiljević (44) rodom iz Užica pokrenuo akciju da i Srbi u Parizu sa okolinom obeleže Bogojavljenje upravo onako kako se vekovima (sa pauzom za vreme komunizma) u Srbiji obeležavlao – plivanjem za časni krst. Kao otvorena osoba, kojoj su ćerka i crkva sve na svetu, vrlo brzo je pronašao srodne duše te je prvo plivanje održano zahvaljujući Bojanu Pavloviću i Nenadu Antiću uz svesrdnu saglasnost i blagoslov sveštenika Željka Simovića. Ove godine uz Bojana, Nenada i Aleksandra veliku ulogu u organizaciji preuzeli su i Stefan Radosavljević, Dejan Mihajlović i Goran Živković. Za sve njih je važno, da se ovaj lepi događaj održi daleko od naše zemlje. Puno posla nijednog trenutka nije umanjilo radovanje ovom događaju. Radost je bila tako velika, da su tokom obreda osvećenja i sečenja kolača viđene suze kod Aleksandra, kome ovaj praznik i ovaj običaj znače koliko i njegova ćerka. Iako on uvek govori da bez podrške Bojana i Nenada od samog početka, a kasnije i od Stefana, Dejana, Gorana ovaj praznik ne bi bio tako lep, svi se slažu da upravo zahvaljujući njemu i njegovoj ljubavi prema crkvi, običajima i tradiciji Srbi u Parizu treba da budu zahvalni što već godinama ovaj veliki i lepi srpski praznik obeležavaju na dostojan i tradicionalni način i time uče mlađe generacije kako se poštuju običaji svoga naroda i kada ne živiš u zemlji svojih predaka.

Velika zahvalnost upućena je donatorima: Caričin Grad, Markov konak, Chez Milence, Chez Vesna, Dva blizanca, Globus, Vesna Korica, Deca Jasenovca, Moto klub Sveti knez Lazar, Viktorija Suza Simplon, Goran pečenje, Dejan Mihajlović, Bojan Milenković, Saša Stojićević, Savez folklora francuske, Udruženje Kraguji, Yugoslavia grill, Savez Srba Francuske, Goran prevoz.

Redakcija medijskog portala Rasejanje.info je bila medijski pokrovitelj ove manifestacije i od srca se zahvaljuje organizatorima na pozivu, samom događaju kao i na predivnom gostoprimstvu i druženju.

Katarina Krstić-Tadić

Foto: Rasejanje.info