Početna Događanja U kraljevačkoj biblioteci Stefan Prvovenčani otovrena izložba Mina Karadžić

U kraljevačkoj biblioteci Stefan Prvovenčani otovrena izložba Mina Karadžić

U okviru Svetosavske nedelje, u kraljevačkoj biblioteci Stefan Prvovenčani, u utorak, 23. januara u 13 časova, otvorena je izložba Vilhelmina Mina Karadžić autorke Svetlane Matić. Ova izložba je rezultat dugogodišnjeg rada na polju očuvanja srpskog jezika, ćirilice i našeg kulturnog i nacionalnog identiteta u rasejanju.


Foto: arhiva S. Matić

Mina Karadžić je, uz Katarinu Ivanović, prva srpska slikarka, prevodilac i književnica, koja je ostavila veliki trag u srpskoj umetnosti i kulturi. Nepravedno je zaboravljena, a njene zasluge u građenju mostova kulture između austrijskog i srpskog naroda u 19. veku, srpskoj i austrijskoj javnosti su nedovoljno poznate.

Proučavajući lik i delo Vuka Stefanovića Karadžića, autorka izložbe je uvidela da bi njegov reformatorski put bio komplikovaniji i drugačiji, da ga, sve do smrti, u radu nije pratila njegova Minka, koja mu je pomagala u prevođenju srpskih narodnih umotvorina na nemački jezik, vodila celokupnu njegovu korespondenciju sa velikim imenima tadašnje Evrope, među kojima su Ranke, Kanic, braća Grim, Gete, Njegoš, knez Miloš Obrenović, Milica Stojadinović Srpkinja i mnogi drugi. Pored Svetlane Matić, autorke izložbe, u programu učestvuju Dušan Borisavljević, dizajner izložbe i učenici OŠ IV kraljevački bataljon.