Početna Događanja Proslava Svetog Save u Cirihu

Proslava Svetog Save u Cirihu

„Ove godine je naš narod u Cirihu imao posebnu čast da sa svojim dragim episkopom Andrejem proslavi Svetog oca našeg Savu u oba hrama u ovom gradu” naglasio je protojerej Aleksandar Resimić.

On je dodao da je u navečerje praznika Svetog Save, prvog Arhiepiskopa srpskog, u petak 26. januara 2024. godine, služeno je večernje bogosluženje sa iznošenjem i osvećenjem petohlebnice u hramu Svete Trojice u Cirihu. Služio je vladika austrijsko-švajcarski Andrej, uz sasluženje protojereja-stavrofora Simeuna Prodanovića, protojereja Branimira Petkovića, protojereja Aleksandra Resimića i jereja Đorđa Lukića.

„U prigodnoj besedi koja je usledila posle večernjeg bogosluženja Episkop Andrej se obratio sveštenstvu i okupljenom vernom narodu, poželevši srećan i Bogom blagosloven praznik Svetog oca našeg Save. Episkop Andrej je tom prilikom istakao značaj i ulogu Svetog Save u hrišćanskom životu pravoslavnih Srba i u duhovnom razvoju Srpske pravoslavne crkve kroz vekove”, rekao je Resimić.


Foto: CO Cirih

Na Savindan vladika je služio u našem drugom hramu u Cirihu, u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice. Sasluživali su protojerej-stavrofor dr Miroslav Simijonović, protojerej-stavrofor Nenad Mihajlović i protojerej Aleksandar Resimić. Lepoti bogosluženja je doprineo hor Bogorodičin, vođen dirigentom Oliverom Sekulić.

U svojoj besedi episkop Andrej je vernicima govorio o nemerljivom značaju Svetog Save za celokupni naš narod, kako u otadžbini tako i u rasejanju, izrazivši naročitu radost zbog sve brojnijeg prisustva verujućeg naroda na bogosluženjima u oba ciriška hrama.

„Na kraju liturgije prerezan je slavski kolač a zatim je usledila svetosavska priredba, gde su najmlađi članovi crkve pevali, recitovali i svirali, a sve u čast i spomen Svetog oca našeg Save. Nakon programa je priređen slavski ručak za sve prisutne u parohijskoj sali. Ovogodišnji kolačari i domaćini slave bili su Nebojša i Olivera Ljubisavljević, Stanislav Kovačević i Biserka Melinger, koji su se sa ljubavlju potrudili da ugoste sve prisutne. Nakon ovog svetosavskog sabranja, ciriški sveštenici iz oba hrama su nastavili da učestvuju u svetosavskim proslavama i priredbama koje su organizovale dopunske škole i srpska udruženja iz Ciriha i okoline”, preneo je protojerej Aleksandar Resimić.