Početna Događanja „Da se srpska sva srca s tobom ujedine” proslava Savindana u Luksemburgu

„Da se srpska sva srca s tobom ujedine” proslava Savindana u Luksemburgu

„Verni narod luksemburške parohije sabran na svečano molitveno zajedništvo sa svojom decom u velikom broju, pod svodovima našeg hrama, došao je da podelimo zajedničku radost uz reči zahvalnosti, i u čast našeg najvećeg Srbina i prosvetitelja Srpskog naroda Svetoga Save Nemanjića. Svetom liturgijom u nedelju 28. januara počela je proslava Prvojerarha, prosvetitelja i učitelja srpskog Svetoga Save”, istakao je parohijski sveštenik protojerej Zoran Radivojević.

Toga dana se veliki broj dece i vernika pričestio. Prota Zoran je pročitao poslanicu vladike zapadnoevropskog Justina, sa porukom „da mi Srbi, Svetosavci, treba da usvajamo vrline koje je Sveti Sava nama primerom svoga hrišćanskog života ostavio, kako bi uložili trud da budemo na Svetosavsko – Hristovom putu. I upravo okupljajući se na ovakvim svetkovinama mi tim putem hodimo i spomen Svetoga Save čuvamo”.


Foto: Crkvena parohija Luksemburg

Nakon Svetosavske poslanice protojerej Radivojević je govorio o aktivnostima i radu parohije u protekloj 2023. godini, pohvalivši sve priložnike i dobrotvore poimenice u našem svetom hramu, kao i one koji svojim radom, pojanjem, trudom i zalaganjem doprinose svojoj svetoj crkvi. Na kraju ekspozea dva nova člana Žarko Bučić i Stefan Milovanović položili su zakletvu pred Jevanđeljem i vernim narodom i primljeni u parohijski savet parohije Sv. Cara Konstantina i Carice Jelene u Luksemburgu.

„Učiteljica dopunske nastave Srpskog jezika Dragana Petrović je istakla značaj očuvanja srpskog jezika u rasejanju, čestitajući svima praznik. Recitacijama dece pesmama i Himnom „Uskliknimo s ljubavlju” nastavljen je svečani Svetosavski program u hramu. Po završenom programu prvo su  deca pozvana da uzmu naforu a domaćini Slave Žarko i Nataša Bučić podelili su svoj deci svetosavske paketiće. Dok se praznična radost i graja dece širila hramom prota Zoran je pozvao vernike u salu na Pariz Placu na osvećenje slavskog kolača i žita i na slavski ručak. Obavljen je obred rezanja slavskog kolača a slavski kolač za iduću godinu od Žarka i Nataše Bučić preuzeli su Miljan i Brankica Vujović. Neka je blagosloveno!”, istaknuto je u CO Luksemburg.


Sa obeležavanja Svetoga Save u Srpskoj dopunskoj školi
Foto: SDŠ Luksemburg

„Sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta. Uz slavski ručak pesmom naših devojaka koje poju u crkvi, recitacijama dece o Svetom Savi i igrom KUD Kosovski Božuri nastavljena je slavska radost Svetosavskog praznika. Svoje pisane utiske sa Svetosavske proslave završio bih citatom vladike Justina i njegovom porukom: „dokle god se okupljamo na ovakve svetkovine i čuvamo spomen na svetog Oca našeg Savu – ima nade!” Amin!”, naglasio je protojerej Zoran Radivojević.