Početna Događanja Svetosavska akademija u Nirnbergu

Svetosavska akademija u Nirnbergu

Najvećeg srpskog učitelja i prosvetitelja Svetog Savu, učenici srpske dopunske nastave i veronauke iz Nirnberga i Erlangena obeležili su sa sa svojim sveštenicima Miloradom Jovanovićem, Branislavom Čortanovačkim i učiteljicom srpske škole Gordanom Budišom. Akademija je održana u crkvi posvećenoj Ćirilu i Metodiju u Nirnbergu, u Nemačkoj. Bogatom programu su doprinele  i pevačke grupe folklornih društava Mladost i Crkvenog folklora Ćirilo i Metodije iz Nirnberga.

Posle Svetosavske himne, koja se orila iz grla prisutne dece i publike, učenici su sa sveštenicima prelomili slavski kolač i odabrali kumove  za sledeću godinu. Besedu o značaju praznika i Svetoga Save govorio je veroučitelj Arsenije Jovanović.


Foto: arhiva G. Budiša

Program su započeli učenici dopunske nastave iz Erlangena i ulogama domaćina, domaćice, kuma, kume, pobratima, dede i babe. Učenici Srpske dopunske škole, koja se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije, su na zanimljiv način prikazali najlepši i najvažniji praznik u srpskoj porodici – slavu. Veselim dijalozima su nasmejali publiku i podsetili na dobre stare običaje i poštovanje kumstva i kumova uz izreku „Bog na nebu, kum na zemlji” .

Tara Aletić je izmamila veliki aplauz prelepim glasićem i solističkim izvođenjem pesme Sveti Sava,dok su refren pevala sva deca uz pokazivanje lika Svetog Save koga su sami crtali na časovima dopunske nastave. „Jeste ti si u pravu i zato slavimo Svetoga Savu” izgovarale su Mila Nedeljković, Dunja i Danica Milinković i Milica Bubnjević. One su sve prisutne podsetile zbog kojih se to dobrih dela i zbog kojih zasluga slavi najveći srpski svetitelj.

Kako je naglasila učiteljica Gordana Budiša pevale su se pesme „Gusta mi magla padnala”, „Crven cvete”, „Rasti, rasti moj zeleni bore”, između kojih su se nizale prelepe recitacije o Svetome Savi.

Na kraju folklor pri Crkvenoj opštini Nirnberg, premijerno je izveo i otpevao pesmu Domovina, čiji je kompozitor i autor Doris Dimitrijević iz Nirnberga. „Predivni stihovi i melodija pesme su izmamili suze publike i podsetili nas sve na naše skrivene snove i želje o povratku u domovinu”, dodala je učiteljica Gordana Budiša.

Folklorna grupa Mladost pod rukovodstvom Predraga Petrovića, imala je nastup sa par izvornih  pesama. Polaznici veronauke sa veroučiteljem đakonom Arsenijem Jovanovićem digitalnom   prezentacijom prikazali su život i dela  Svetog Save, kao i  geografski prostor na kome je Sv.Sava  živeo.  

Po završetku akademije, starešina hrama zahvalio se svima prisutnima i učesnicima programa. Organizatorima i pomagačima u realizaciji ovogodišnje akademije: Doris Dimitrijević, Predragu Petroviću i učiteljici Gordani Budiši, uručeni su prigodni pokloni a svoj prisutnoj deci svetosavski paketići.