Početna Događanja Svetosavska đačka priredba održana u Karlsrueu

Svetosavska đačka priredba održana u Karlsrueu

U hramu Prepodobne majke Paraskeve u nemačkom Karlsrueu učenici Sprske dopunske škole nastavnice Slavice Stupar (iz gradova Pforchajm, Raštat, Karlsrue, Gagenau i Bruhsal) kao i nastavnice Slađane Marković (iz grada Baden-Baden) nakon svete liturgiju koju je služio protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić obeležili su svoju školsku slavu Svetog Savu. Nakon slavskog obreda hramom se orila Svetosavska akademija, a po prvim stihovima „Uskliknimo s ljubavlju” pridružili su se svi prisutni u crkvi.

U svojoj besedi posvećenoj prvom srpskom arhiepiskopu protojerej-stavrofor Škorić je između ostalog naglasio: „Sveti Sava ne samo da nas je uzdigao kao narod, nego nas je i spasao od ovog nestajanja, jer jedini spas od nestajanja jeste upravo ljubav, nesebičnost, a ljubav jeste Bogočovek Hristos i njegove vrednosti koje je ostavio nama preko našeg Svetog Save, preko Njegove Crkve, koje su univerzalne, hrišćanske…”.


Foto: arhiva S. Stupar

Nastavnica Slavica Stupar govoreći o Svetom Savi je istakla da najlepše reči posvećene Svetom Savi i njegovom ocu, Stefanu Nemanji „čitamo i slušamo od mnogih ljudi o ocu i sinu koji svom narodu pokazuju put od početka naše kulture i književne istorije”. U mnoštvu takvih reči je i beseda pesnika Slobodana Rakitića „Slovo o Svetom Savi”.

„(…) Naše doba, u kome su nagomilana ogromna znanja i umeća, ali i sve češće zloupotrebe tih, u osnovi veština, svedoči o neophodnosti postojanja svesti o istinskim vrednostima (…) Mogli bismo da kažemo „večni Sveti Sava“, ali i da ga u ovim vremenima velikih iskušenja smatramo našim savremenikom, jer nam je i danas potreban, kao putokaz i duhovna svetlost, i na prosvetiteljskom, i na državnom, i na političkom, i na nacionalnom, i na diplomatskom , i na zakonodavnom, i na moralnom planu”, istakla je reči pesnika Rakitića nastavnica Slavica Stupar.

Potom su učenici izveli bogat program, isprepletan besedom, pesmom, instrumentalnom muzikom i scenskim nastupom. Posebno oduševljenje publike bili su zanimljivi kostimi koje je za ovu priliku izradila nastavnica Slavica Stupar. Zasluženo su svi nagrađeni gromoglasnim aplauzom.

Nemanja Šarić se na gitari predstavio sa dvema kompozicijama i ujedno je bio pratnja i za „Svetosavsku himnu”, horsku pesmu „Ko udara tako pozno” sa solistima Minom Garić i Sanjom Stojanović. Učenici – glumci su bili: Marko Škorić kao Stefan Nemanja, Mila Prelević kao Ana, Veljko Popović kao Rastko – Sveti Sava, Marko Stojanović kao glasnik i nastojnik manastira, Tadija Stojković, Nikola Jakšić i Jovan Raketić kao vojvode, Luka Mićić i Slobodan Bukumirić kao Savina braća i narator Ana Škorić i još oko sedamdeset učenika.

„Mama Vesna Vuković je oduševljena scenom glumcima, kostimima, kao i mnogi prisutni. Roditelji: Irina Popović, Danijel Tadić, Jelena Aleksić, Aleksandra Brigadir, Marija Stojković… svoje zadovoljstvo priredbom izrazili su kroz čestitke upućene deci, ocu Aleksandru Škoriću i nastavnicama Slavici Stupar i Slađani Marković. Posebno su pohvalili celokupnu organizaciju. Otac Škorić je tradicionalno uz blagoslov podelio deci svetosavske paketiće, koje je obezbedila srpska pravoslavna crkva iz Karlsruea i kumovi, porodica Krstić – Mascia iz Bruhzala. Usledilo je druženje u sali crkve uz posluženje žitom, slavskim hlebom i kolačima. Uz smeh, nova poznanstva i dečju graju ovaj svečani događaj je završen”, istakla je nastavnica Slavica Stupar.
Srpska dopunska škola se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije.