Početna Događanja U Minhenu održana Svetosavska akademija učenika srpske škole u Bavarskoj

U Minhenu održana Svetosavska akademija učenika srpske škole u Bavarskoj

Protekle subote, 8. februara 2024. u Minhenu je održana Svetosavska akademija učenika Srpske dopunske škole koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku iz svih gradova Bavarske, koje su pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije. „Naše duhovne oči su bile otvorene, naš pogled dopirao je do dalekog Rasa. Jasno vidimo i Žiču i Studenicu, Mileševu, našu lepu Srbiju. Sve srpske škole, pa i ove  naše daleko od domovine,  podignute su na temelju Savinih ideja. I tako kroz vekove, sve do danas, od onog bosog deteta pred vratima Hilandara, do ove dece što Njemu u čast recituju i svi ponosno kliču: Srećna nam školska slava, Sveti Sava”, poruka je naših đaka.

Akademiji su prisustvovali generalni konzul Republike Srbije Božidar Vučurović, koordinatorka za dopunsku nastavu Tatjana Hot, sveštena lica, nastavnice koje predaju u dopunskim školama na srpskom jeziku, roditelji dece učesnika i ostala mnogobrojna publika.


Foto: Sprska dopunska škola u Bavarskoj

Sveštenik dr Dragiša Jerković obratio se prisutnima i istakao važnost  Svetog Save u srpskoj istoriji.„Veliku ljubav srpskom narodu ostavi u amanet Sveti Sava. Na dlanu srpskom zvezde rodiše čoveka, dadoše mu snagu iskona, blagost pogleda, magičnost korena i ime da odzvanja kroz vekove. Vera je život začela. Nikli smo kao seme večno satirano, a nikada satrto. Kroz njega je progovorila srpska duša. Njegove misli zatamnjuju zvezde svojom svetlošću, njegova dela su na granici nadčovečanskog. On nam je jasno i iskreno, duboko i mudro pokazao put kojim treba da hodimo. Najveći Srbin među Srbima, najveći mučenik među mučenicima pleni nečim svetlim, dubokim i toplim”, zaključio je sveštenik dr Dragiša Jerković.

Koordinatorka nastave na srpskom jeziku Tatjana Hot pokazala je radost zbog velikog broja učesnika na akademiji i dece koja pohađaju nastavu na srpskom jeziku: „Sva ova deca su  mostovi koji povezuju dijasporu i našu Srbiju. Srbi su se uvek znanjem isticali, a mi u dopunskim školama na srpskom jeziku imamo istu misiju – da svako dete srpskog porekla nauči svoj jezik, da ga nauči pravilno i da ga nauči s ljubavlju! To ne treba da bude misija samo naših učitelja, na koje sam beskrajno ponosna, već i svakog od vas, jer dokle god je maternji jezik dominantan u govoru, biće i srpstva gde god da smo”. Trebalo bi istaći da je koordinatorka Hot poklonila komplet knjiga biblioteci Hrama Svetog Jovana Vladimira uz želju da što više đaka čita dela na maternjem jeziku. Samo čitanje srpskih knjiga kroz najlepše pismo na svetu otvara naše duhovne oči i uči nas o kulturi i tradiciji koju naš srpski narod ima.

Preko stotinu učenika iz Minhena, Nirnnberga, Erlangena, Ingloštata, Regenzburga, Rozenhjama,  Pasaua, Augzburga, Firstenfeldbruka, Frajzinga i Dahaua  zablistali su na sceni i uz prigodan program koje su pripremile nastavnice Tatjana Hot, Gordana Budiša, Aleksandra Cvetković, Dajana Luković, Branka Stanojević, Ivana Đurić, Dragana Uzelac i Maja Trifunović podsetili na puno lepih stihova napisanih u čast našem prvom prosvetitelju.

Pored Svetosavske himne, učesnici su horski otpevali i pesmu „Mi smo deca neba”. Đaci iz Nirnberga su otpevali pesmu „Sveti Savo, mudra glavo” držeći u rukama crteže koje su crtali na časovima kod nastavnice Gordane Budiše.  Pesmu „Sveti Sava” Vojislava Ilića otpevale su dve talentovane učenice iz Dahaua, a pesmu „Veseli se srpski rode” maestralno izvele učenice iz Regenzburga.

Na kraju priredbe su svi učesnici dobili paketiće i knjige, a gosti uživali u posluženju koje su pripremili roditelji učenika. Sva deca i prisutni su osetili ponos i radost što su deo ovog događaja, ne zaboravljajući na svoje korene i ljubav prema domovini.